Suikerfabriek+laat+restwater+naar+boeren+stromen
Nieuws
© Han Reindsen

Suikerfabriek laat restwater naar boeren stromen

De Tiense Suikerraffinaderij stelt gezuiverd restwater ter beschikking aan landbouwers in de regio en aan de groendienst van de stad Tienen. Dat heeft de Belgische suikerfabriek eind vorige week besloten.

Momenteel is het heel rustig in de suikerfabriek in Tienen. Binnen een drietal weken wordt de fabriek opgestart om klaar te zijn voor de eerste suikerbieten. Die komen ergens rond half september bij de fabriek aan.

'Water zit in het DNA van een suikerfabriek', zegt directeur Jan Ingels. 'Een suikerbiet bestaat namelijk uit zo'n 80 procent water. Dat wordt tijdens de bietencampagne herwonnen en hergebruikt als waswater en proceswater.'

Verfrissend initiatief

De totale waterflow binnen de Tiense Suikerraffinaderij wordt optimaal beheerd, waar mogelijk hergebruikt en gezuiverd. 'Het is dit water dat we graag ter beschikking stellen aan de groendienst van de stad Tienen.' Burgemeester Katrien Partyka is blij met dit 'verfrissende initiatief'.

De Tiense Suikerraffinaderij benadrukt het feit dat ze ook water ter beschikking stellen van de landbouwers. Wie interesse heeft kan een mailtje sturen naar de suikerfabriek. De landbouwkundige dienst zal de aanvragen behandelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  50 %
 • Maandag
  5° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer