Renovatie KTC Zegveld afgerond (video)

Boerencoöperatie Kennis Transfer Centrum (KTC) Zegveld heeft na de overname de proefboerderij deze zomer het melkveebedrijf opgeknapt. De renovatie werd afgelopen week afgerond.

Renovatie+KTC+Zegveld+afgerond+%28video%29
© Ulco Wesselink

'We hebben het nu aardig voor elkaar', licht penningmeester Barend Meerkerk van KTC Zegveld toe. 'We willen nog de erfverharding ophogen en de jongveestal aanpassen. Dan gaan we echt draaien. Deze renovatie moet zich gaan terugverdienen.'

Het kantoorgebouw is van binnen en buiten volledig verbouwd. Ook is een extra etage op het kantoor geplaatst met zestien slaapplekken voor studenten van CAH Vilentum en het Wellantcollege. Zij gaan kennis delen en onderzoeksprojecten rondom de veenweiden uitvoeren. De ruimte is compleet voorzien van badkamer en keuken.

Verlanglijstje

'De renovatie van het kantoor stond hoog op ons verlanglijstje', zegt Meerkerk. Naast meer werkplekken is er ook een vergaderruimte in het nieuwe kantoor en is er een glasvezel-aansluiting.

'We hebben nu meer en betere faciliteiten voor vergaderingen, bijeenkomsten en de studenten. Het is wel zaak de zaaltjes vol te krijgen. De ruimtes zijn te duur om leeg te laten staan.'

Veenweiden Innovatie Centrum

Naast boerencoöperatie KTC Zegveld vestigen het Veenweiden Innovatie Centrum en PPP-Agro Advies zich in het kantoor.

'Er is nog plek voor nog een huurder die op het KTC aansluit. We willen hier een ontmoetings- en kenniscentrum voor de veenweiden van maken', geeft Meerkerk aan.

Nieuwe daken

Ook kreeg de stal een nieuw dak. Het nieuwe dak was nodig vanwege asbest. 'We hebben gebruik gemaakt van de regeling 'Asbest eraf, zonnepanelen erop'. Op de zuidkant komen nog zonnecollecten. We willen naar een energieneutrale bedrijfsvoering toe.'

Ook het bijgebouw voor vergaderingen en bijeenkomsten kreeg een nieuw dak. Daarmee zijn ook wat geluidproblemen opgelost.

Coöperatie

Coöperatie KTC Zegveld is begin 2014 opgericht om de voormalige proefboerderij van de WUR over te nemen. De coöperatie bestaat uit vijftig westelijke boeren en andere agrarische organisaties.

Het plan is dat op het KTC twee bedrijfsconcepten worden opgezet: een traditionele bedrijf het Holstein-koeien en een natuurboerderij met Jersey's. De veestapel van het KTC Zegveld bestaat nu uit 130 melkkoeien, waarvan tachtig Holstein en vijftig Jersey's.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  80 %
 • Zondag
  11° / 2°
  10 %
 • Maandag
  11° / -2°
  0 %
Meer weer