Mudtrap+op+KTC+Zegveld+vervangt+baggeren
Nieuws
© Teus Verhoeff/PPP Agro-Advies

Mudtrap op KTC Zegveld vervangt baggeren

Praktijknetwerk 'Baggeren met veenbagger' heeft op KTC Zegveld een mudtrap geplaatst om zo bagger uit de sloot te halen. De proef moet aantonen of de mudtrap een alternatief is voor baggeren en baggerspuiten.

De ‘modder-val’ vangt de modder. Het is een vierkante bak, waarboven langzaam stromend water tot stilstand komt, zodat via verticale plastic pijpen de baggerdeeltjes kunnen bezinken.

Op deze manier ontstaat in de opvangbak onder de pijpen een hogere concentratie aan bagger. Deze ‘bagger’ wordt een paar keer per week op de kant in een baggerdepot gepompt.

Veenweide

De mudtrap wordt al in andere regio’s gebruikt, maar nog niet in een sloot in het veenweidegebied. 'De vraag is of er voldoende bagger over een bepaalde afstand in de mudtrap terechtkomt', licht praktijkbegeleider Teus Verhoeff van PPP Agro-Advies toe.

'Door een lichte stroming van het water en het schuiven van de bagger zou de mudtrap goed tot zijn recht kunnen komen. De mudtrap is op 30 centimeter onder het slootoppervlak geplaatst. Hierdoor wordt enkel de overtollige bagger uit de sloot gehaald.'

Efficiënt

Het doel van de proef is om een betere en efficiëntere manier te realiseren om bagger uit de sloot te halen om het daarna in een soort ‘mini-baggerstort’ te verwerken.

'Met een goed functionerende mudtrap kunnen we gedurende het hele jaar voor een constante aanvoer van bagger zorgen', licht Verhoeff toe.

Alternatief

PPP-Agro Advies zal met KTC Zegveld de komende maanden de mudtrap dagelijks monitoren en zonodig bijsturen. Als de mudtrap goede resultaten laat zien, is er wellicht een prima alternatief voor baggeren en bagger spuiten in de maak.

Weer

 • Woensdag
  18° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  22° / 11°
  40 %
Meer weer