KTC Zegveld heeft Jersey's in de wei

De eerste 46 Jersey-vaarzen zijn vanochtend op KTC Zegveld aangekomen en in de wei gelaten. Daarmee krijgt de veestapel van de voormalige proefboerderij weer gestalte.

KTC+Zegveld+heeft+Jersey%27s+in+de+wei
© Ulco Wesselink

Het vee is aangekocht door boerencoöperatie KTC Zegveld die begin dit jaar de proefboerderij overnam van Wageningen UR.

De Jersey's zijn aangekocht in Denemarken via veehandelaar Pieter de Vries. Twee weken geleden kwamen al de eerst acht Holstein Friesian-vaarzen op Zegveld aan.

Vaarzen

De Jersey-vaarzen zijn gekocht van vijf verschillen bedrijven, vertelt interim-bedrijfsleider Bart van den Hoog.

'Het zijn 100-procent stamboek Jersey's. Ze kalveren allemaal tussen 1 januari en 1 mei volgend jaar af. Belangrijk voor ons is dat ze weidegang hebben gehad.'

Rasverschillen

KTC Zegveld wil volgend jaar echt van start met twee verschillende bedrijfsconcepten: een traditionele bedrijf het Holstein-koeien en een natuurboerderij met Jersey's.

'We willen vooral kijken naar de rasverschillen zoals het graasgedrag. Ook kijken we naar de efficiëntie. Onderzoek wijst namelijk uit dat Jersey's efficiënter zijn als straks het quotum eraf is', aldus Van den Hoog.

Minder voer

'De Jersey is een lichtere koe vergeleken met de meeste andere rassen en produceert minder liters, maar heeft relatief gezien minder onderhoudsvoer nodig', licht Van der Hoog toe.

Zeker als er straks een beperking op de hoeveelheid zelf te verbouwen ruwvoer komt te liggen, probeert volgens hem natuurlijk iedere boer uit dezelfde hoeveelheid gras meer vet en eiwit te halen. 'De Jersey past goed in dat plaatje.’

Belangstelling

De belangstelling voor Jersey-koeien neemt de laatste jaren toe, geeft Van der Hoog aan. 'Vooral in Engeland en Ierland is vraag naar dit ras. Ook zie je ze veel in Denemarken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer