KTC+Zegveld+wil+Jersey%2Dvaarzen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

KTC Zegveld wil Jersey-vaarzen

De eerste acht Holstein-Friesian (HF) vaarzen zijn inmiddels gearriveerd op KTC Zegveld. Bedrijfsleider Bart van der Hoog wil april volgend jaar zestig HF- en evenveel Jersey-vaarzen aan de melk hebben.

'We willen straks twee bedrijfssystemen naast elkaar hebben', geeft Van der Hoog aan. 'Met de Holsteins willen we het traditionele melkveebedrijf neerzetten, zodat melkveehouders uit de veenweiden zich blijven identificeren met onze manier van boeren.'

Daarnaast wil hij met de Jerseys meer richting een natuurbedrijf gaan. 'Als straks het melkquotum eraf is, draait het niet meer om de meeste liters, maar komt de balans ergens anders te liggen. Jerseys passen daar vanwege hun efficiëntie goed in.'

Lichtere koe

Van der Hoog legt verder uit. ‘De Jersey is een lichtere koe vergeleken met de meeste andere rassen en produceert minder liters, maar heeft relatief gezien minder onderhoudsvoer nodig.'

'Zeker als er straks een beperking op de hoeveelheid zelf te verbouwen ruwvoer komt te liggen, probeert natuurlijk iedere boer uit dezelfde hoeveelheid gras meer vet en eiwit te halen. De Jersey past goed in dat plaatje.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer