Kuilafdeksysteem populair bij melkveehouder

Het aantal melkveebedrijven dat kiest voor afdeksystemen groeit. Dat merkt ook Leon Veltman van Silage Safe. Het bedrijf zet alle zeilen bij om aan de vraag voor de eerstkomende graskuil te voldoen.

Kuilafdeksysteem+populair+bij+melkveehouder
© silage safe foto

De productiecapaciteit is fors verhoogd, geeft Veltman aan. 'Opvallend is dat melkveehouders die in de afgelopen jaren hebben gekozen voor het betaalbare Silage Safe afdeksysteem ook dit jaar hebben besloten om hierin te investeren voor hun overige sleufsilo's.'

De doorslag voor deze melkveehouders is vooral het arbeidsgemak, weet hij. 'De snelle manier van afdekken van de (lasagne)kuil en uiteraard het beperken van de broeiverliezen.'

Dichtleggen

Zo neemt het het openen en het dichtleggen met dit systeem gemiddeld 30 minuten in beslag. De gemiddelde investering bedraagt per silo 5000 euro.

'Met een economische levensduur van circa tien jaar zijn de kosten voor één kuil op jaarbasis ongeveer 500 euro. Op basis van het verminderen van de conservering- en de broeiverliezen kan deze investering in een korte tijd terugverdiend worden', vervolgt Veltman.

Kunststof doek

Aan weerzijde van het ruwvoer ligt een strook van 2,1 meter breed geweven kunststof doek. Aan de onderzijde is deze voorzien van zoom. In deze zoom bevindt zich een 2 meter lange geperforeerde pvc-buis met een diameter van 3,2 cm. Deze pvc-buis dient als drain voor het afvoeren van het regenwater van het ruwvoer.

Aan de bovenzijde van de kunststofdoeken bevinden zich een aantal zomen. In deze zoom zit zowel aan de linker- en de rechterkant een stalen buis met een diameter van 2,5 cm. Door de meerdere zomen is het mogelijk om lagen in te kuilen en ook kunt variëren in de hoogte van het ruwvoer.

Spanband

De stalen buis is aan de linkerkant met een spanband bevestigd. Deze spanband wordt via een rvs trekoog vastgemaakt aan de stalen buis die zich aan de rechterkant bevindt. Door de spanbanden aan te trekken worden de twee kunststofdoeken naar elkaar toegetrokken. Dit zorgt ervoor dat het ruwvoer luchtdicht wordt afgesloten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer