Meeste+mais+begin+september+ingekuild
Nieuws
© beeld: Groekracht

Meeste mais begin september ingekuild

Het gaat hard met de afrijping van mais. Over twee weken kan de eerste hakselaar het perceel in. Begin september is de meeste mais gehakseld, verwachten deskundigen. Zelden was de mais zo vroeg in afrijping als dit jaar.

Mark de Beer van Groeikracht-Zuid was afgelopen week in Noord-Limburg. Daar bekeek hij vroeg gezaaide, vroege mais. Die was volop aan het afrijpen. 'Over twee weken zit het zwarte puntje in de korrel. Daarmee wordt de sapstroom afgesloten. Dat is het teken van rijpheid. Een andere vuistregel is dat de kolf rijpt bij groene bladeren erboven.'

Ook elders blijkt het met de afrijping op te schieten, volgens Leo Tjoonk van Agrifirm. Op Proefboerderij Vredepeel heeft beregende mais gemiddeld 27 procent droge stof. Hier zitten heel vroege, maar ook heel late rassen bij, laat Tjoonk weten. 'De Dairy Mais Ultra Vroeg komt uit op 29,7 procent, terwijl Torres op 24,2 procent zit. Ook het drogestofgehalte van de restplant is met 21,7 procent in verhouding hoog.' De meeste mais zal begin september in de kuil zitten, verwacht hij.

Regelmatig kijken

Volgens De Beer is het goed om nu regelmatig naar de mais te kijken. Op zijn Facebookpagina staat een tabel, waarin het aantal dagen zomers weer tot het inkuilmoment is te zien, op basis van het stadium van de korrel. 'Die is nu al te gebruiken', grapt hij.

De Beer adviseert ondernemers om te wachten totdat de korrel ook goed rijp is. 'Waarschijnlijk wordt komende winter vaak een grasrijk rantsoen gevoerd. Daar past voldoende zetmeel uit die korrel bij.'

Wisselend beeld

Het bepalen van dit inkuilmoment is volgens De Beer lastig. 'Onder deze extreme omstandigheden staat de mais wisselend, de structuur van de grond uit zich in de ontwikkeling van het gewas. De verschillen in afrijping zijn daarom ook groot. Het is daarom belangrijk dat je inkuilt wanneer 80 procent van de mais rijp is. Ga niet wachten op dat laatste hoekje. Kuil eventueel de mais in twee keer in.'

Verder tipt de Beer om dit jaar de mais laagsgewijs in te kuilen. 'Wanneer je een wat drogere mais langs een wat nattere kuilt, worden bij het voeren de overgangen in het rantsoen te groot.' Mislukte mais die noodrijp is of nauwelijks kolven bevat, had in zijn ogen al moeten zijn ingekuild. 'Bij noodrijpe mais is de sapstroom naar de korrel al afgesloten, er komt dus geen extra zetmeel bij. Ook bij mais met een enkele stengel is de spreiding in drogestofpercentage klein. Bij tijdig inkuilen zit er nog suiker in de stengel.'

De vroege afrijping is reden voor Agrifirm om de Gras- en Maismanifestatie te vervroegen naar 24 augustus in Vredepeel en 28 augustus in Marwijksoord.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer