ILT- uitbraken nog geen verleden tijd

De pluimveesector heeft nog steeds te maken met ILT-uitbraken. Sinds 1 juli zijn er negen nieuwe uitbraken vastgesteld. Dat meldt de gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in een update.

ILT%2D+uitbraken+nog+geen+verleden+tijd
© Jos Thelosen

Hoewel het kwartaal nog niet is afgerond, publiceert GD een actuele kaart met locaties op basis van tweecijferige postcode om de sector te informeren.

Onder controle

Zeven van de negen uitbraken waren in het zuiden. Het betrof zes vleeskuikenbedrijven en één opfoklegbedrijf in hetzelfde gebied als in mei. In het gebied zijn de nodige hygiënemaatregelen genomen om verspreiding te voorkomen.

Het is nog te vroeg om definitieve conclusies te trekken, maar de betreffende uitbraak lijkt onder controle. Afgelopen periode heeft GD ook één uitbraak van ILT vastgesteld bij volwassen dieren.

ILT uitbraken
ILT uitbraken © Archief

Biosecurity van belang

Het ILT-virus kan langere tijd buiten de kip overleven. Biosecurity-maatregelen met betrekking tot erfbetreders en transporten van en naar het bedrijf zijn daarom van groot belang.

Het virus kan ook via de lucht verspreiden via korte afstanden, afhankelijk van de weersomstandigheden. Preventie van ILT door middel van vaccinatie tijdens de opfok is goed mogelijk.

Pluimveehouders moeten hierbij wel letten op een correcte toediening van levende vaccins via een oogdruppel om spreiding van en problemen door het vaccin, ook buiten het gevaccineerde koppel, te voorkomen. Controle van de vaccinatie door middel van serologie is raadzaam.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 7°
  70 %
 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 6°
  40 %
Meer weer