Esdoorn+veroorzaakt+fatale+spierproblemen+paard
Nieuws
© pixabay

Esdoorn veroorzaakt fatale spierproblemen paard

De internationale onderzoeksgroep voor atypische myopathie signaleert gevallen van de spieraandoening atypische myopathie bij paarden. De ziekte wordt veroorzaakt door esdoornkiemen, meldt GD Deventer.

Deze vaak dodelijke ziekte uit zich in plotse stijfheid en donkere urine. Vaak gaat het paard na enkele dagen dood. De ziekte wordt veroorzaakt door kiemen van de esdoorn, meldt GD Deventer. Het is dus belangrijk te voorkomen dat paarden deze zaailingen opeten. GD raadt daarom aan om weiden te controleren op deze kiemen. Weg branden of maaien is voldoende.

Paarden die erdoor getroffen worden bewegen moeilijk, gaan verkrampt staan of plat liggen en soms zijn ze benauwd. Ook kan hun urine donker verkleurd zijn. Paarden met AM vertonen sterk verhoogde spierwaardes (CPK, ASAT en LDH) in het bloed.

Pijnstillers

Als een paard verschijnselen krijgt, is het belangrijk het dier rust te geven (), de ernst van de aandoening vast te stellen en snel een behandeling in te stellen. Deze behandeling bestaat onder meer uit pijnstillers, infuus en toediening van carnitine, vitamine E en vitamine B2.

De ziekte komt vooral voor bij paarden die in schralere weiden wordt gehouden en daarbij niet worden bijgevoerd. Hierdoor zijn de paarden eerder geneigd de minder smakelijke esdoornkiemen op te eten.

Tijdelijke omheining

Als paarden op een weide lopen waar esdoorns omheen staan, is dan ook de beste maatregel om met een tijdelijke omheining de risicoplekken af te zetten, de paarden bij te voeren of ze zelfs te verweiden of op te stallen.

Overigens zijn niet alle esdoorns gevaarlijk. Bij de gewone esdoorn werd veroorzakende giftige stof hypoglycine A aangetroffen. Bij de veldesdoorn en de Noorse esdoorn was dat niet het geval.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer