GroenLinks+wil+schadefonds+voor+slachtoffers+dierziekten
Nieuws
© VidiPhoto

GroenLinks wil schadefonds voor slachtoffers dierziekten

GroenLinks wil dat mensen die ziek zijn geworden door een uitbraak van dierziekten een schadevergoeding krijgen. Hiervoor moet een gezondheidsfonds worden opgetuigd.

'Het is bizar dat veehouders wel direct compensatie krijgen bij uitbraak van dierziekten, maar omwonenden die ernstig ziek worden vaak jaren rechtszaken moeten voeren om een klein beetje compensatie te krijgen. Dat moeten we anders regelen. Mensen die ziek worden, mogen niet ook nog een financieel de dupe worden', verklaart Tweede Kamerlid Rik Grashoff van GroenLinks.

Daarom wil hij dat mensen die aantoonbaar ernstig ziek zijn geworden compensatie kunnen krijgen uit een schadefonds. Dit fonds moet - net als het huidige diergezondheidsfonds - betaald worden door de sector en overheid. Uit dit fonds zouden medische kosten en geleden schade kunnen worden vergoeden.

Q-koorts

Aanleiding voor het pleidooi van Grashoff is de Q-koorts uitbraak in het Brabantse Herpen in 2007. Omwonenden en bezoekers van geitenhouderijen werden ziek, sommigen met ernstige en chronische gevolgen. In 2013 werd stichting Q-support in het leven geroepen. Vorig jaar kondigde de regering aan geld vrij te maken voor financiële compensatie. Dat volgens Grashoff te lang geduurd.

GroenLinks wil daarnaast dat de overheid meer doet om uitbraak en overdracht van dierziekten naar de mens te voorkomen. Maatregelen daarvoor zijn: veehouderijen op gepaste afstand van drukke bewoning staan, minder vee in veedichte gebieden en het remmen van het toenemende aantal megastallen, aldus Grashoff. Zo pleit hij ervoor om het advies op te volgen van de Brabantse GGD om in twee kilometer rondom woningen geen geitenhouderij toe te staan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  22° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 7°
  10 %
Meer weer