Elektronische+aardappel+houdt+akkerbouwer+op+de+hoogte
Achtergrond
© ANP

Elektronische aardappel houdt akkerbouwer op de hoogte

'Het meten van vijf parameters hebben we samengebracht in één behuizing, een elektronische aardappel met dezelfde eigenschappen als een echte aardappel. De SolAntenna verstuurt data draadloos en de levensduur van de batterij is vijf maanden. Die combinatie maakt het product bijzonder.'

Dat zegt Johan Oenema van Solentum, een dochterbedrijf van HZPC. Hij houdt zich bezig met technieken die ten dienste staan van telers, zoals de elektronische aardappel. Tijdens het groeiseizoen, de oogst en de bewaring meet de SolAntenna temperatuur, luchtvochtigheid, CO2-gehalte, bodemvocht en mechanische schokken.

De SolAntenna is er in twee soorten. De blauwe elektronische aardappel is voor in de bewaring, de oranje voor in de grond. Beide meten kritische parameters en verzenden data draadloos. 'De data maken telers bewust van de situatie en kunnen helpen bij beslissingen', zegt Oenema.

Eigen koers

Solentum bestaat sinds 2015 en is gevestigd in het pand van HZPC in Joure. 'Maar we werken volledig onafhankelijk, varen een eigen koers en opereren onafhankelijk in de markt', benadrukt Oenema. 'Solentum groeit hard en daarin investeert HZPC.'

De SolAntenna kan de teler aan het denken zetten

Johan Oenema, Solentum

Het dochterbedrijf is opgericht omdat bij HZPC in Metslawier veel kennis en techniek aanwezig zijn, waar de hele aardappelsector behoefte aan heeft. 'Met Solentum is die techniek in de markt te zetten. We willen klanten helpen met bruikbare data en advies', aldus Oenema.

Nieuwe versie

In 2015 is gestart met de ontwikkeling van de eerste versie van de SolAntenna. De huidige 2.0-versie is volledig nieuw. 'De SolAntenna kan mee in de hele levensloop van de aardappel. In het veld zijn de data via bluetooth op te roepen. In de bewaring gaat de communicatie via LoRa WiFi.'

In grote lijnen zijn er twee doelgroepen. Het gaat om innovatieve telers en bedrijven die onder andere voor derden bewaren. Het creëren van bewustwording is een belangrijk aspect.

Ervaring

'Telers hebben veel kunde en ervaring. Ze willen zo goed mogelijk werken en vertrouwen vaak op ervaring. De SolAntenna kan dit onderbuikgevoel bevestigen, het finetunen of de teler aan het denken zetten. Met de combinatie van feiten en ervaring kun je tot andere beslissingen komen. Meten is weten tenslotte.'

De SolAntenna is te gebruiken in een bewaring met wortelen, uien, aardappelen en bloembollen. Eén exemplaar in een bewaarcel is in principe voldoende. Oenema adviseert om er vijf in een cel te verspreiden. 'Je kunt dan nagaan of er verschil is in bewaarcondities tussen boven en onder en achter en voor. Omdat ze draadloos werken, kun je ze makkelijk verplaatsen.'

Verpakkingsbedrijven

Behalve telers hebben grote verpakkingsbedrijven interesse in de SolAntenna. 'Met de elektronische aardappel blijven ze 24 uur per dag en zeven dagen in de week op de hoogte van de bewaarcondities', zegt Oenema. 'In India bewaren ze aardappelen in zakken op verschillende etages. Daar verkopen we zo enkele honderden basispakketten aan één bedrijf.'

Een basispakket bestaat uit vijf SolAntenna's en andere technische voorzieningen. Het geheel is plug-and-play. Van de 2.0-versie zijn in Europa ruim honderd pakketten verkocht, waarvan zo'n dertig in Nederland. De meeste hebben binnen anderhalf jaar hun investering terugverdiend, weet Oenema. Een SolAntenna is er vanaf 399 euro.

Zuid-Europa

Van de oranje SolAntenna – voor in de bodem – zijn nu in totaal vijftien basispakketten uitgeleverd, waarvan vier als proefopstelling. Vooral in Zuid-Europa bestaat belangstelling om met de SolAntenna de condities van de bodem in kaart te brengen. De SolAntenna voor in de grond kan geen CO2 en mechanische schokken meten. Het belangrijkste verschil is volgens Oenema dat de grondversie waterdicht is. 'De bodemversie is niet 100 procent, maar 90 procent waterdicht, anders kun je niets meten. Bij een hoosbui is het advies om de SolAntenna uit het land te halen.'

Telers die over jaren veel data verzamelen met de blauwe en oranje SolAntenna, plukken hier zelf de vruchten van. 'Als je de SolAntenna in de grond en in de bewaring gebruikt, kun je goed bepalen hoe goed een bepaald ras op een concreet perceel presteert', besluit Oenema.

Geringe afwijking Solgrader
Het eerste product van Solentum is de app Solgrader, waarmee telers meer inzicht krijgen in de opbrengst en sortering van (poot)aardappelen. Het enige wat telers hoeven te doen, is een foto maken van een proefmonster aardappelen op een blauwe ondergrond. De app geeft vervolgens inzicht in de opbrengst van het pootgoed. 'Bij de sortering is de afwijking ten opzichte van een optische sorteerder maar 4,5 procent', zegt Johan Oenema van Solentum met enige trots.
Een bedrijf in Zwitserland heeft aan driehonderd van de in totaal achthonderd telers van aardappelen een Solgrader beschikbaar gesteld. Oenema: 'Het Zwitserse bedrijf gebruikt dit als proefrooiingsmodel. Telers delen de data vrijwillig, omdat ze weten dat het bedrijf en de boeren er voordeel van hebben.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  20 %
Meer weer