Aardappelketen+wil+mondiale+positie+versterken
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Aardappelketen wil mondiale positie versterken

Onderzoeksprogramma Holland Innovative Potato (HIP) is met de toekenning van vier onderzoeksprojecten officieel uit de startblokken. Doel is de mondiale positie van de sector te verstevigen.

De Nederlandse aardappelketen wil daarmee haar vooraanstaande mondiale positie verder verstevigen en geeft hiermee bovendien een extra boost aan het sterke Nederlandse publiek-private onderzoekcluster rond de aardappel.

Met de toekenning van de eerste vier projecten zet HIP allereerst in op het slechten van het gat tussen de mogelijke en werkelijke opbrengsten van de aardappelplant. Begrip van de eigenschappen die dit verschil veroorzaken, zal moeten leiden tot ontwikkeling van optimale teeltmethoden en tot betere aardappelrassen. De vier projecten zullen hoogst waarschijnlijk nog dit jaar starten.

Elf leden

Binnen de vereniging HIP werken elf leden en twee geassocieerde leden samen om deze doelstelling te verwezenlijken. De elf leden zijn Avebe, Aviko, Bejo, FarmFrites, HZPC, KWS, LambWeston/Meijer, McCain, Meijer Potato, PepsiCo en Solynta. De geassocieerde leden zijn de NAO en de VAVI. De leden van HIP zullen in een programma- en gebruikerscommissies de projecten intensief begeleiden.

De algemene doelstelling van HIP is om beter inzicht te krijgen in de impact van aardappelteeltmethoden op aardappelgroei, ontwikkeling- en opbrengst om de kwaliteit en stabiliteit van de aardappelproductie te verbeteren en te verduurzamen. Dit wordt gedaan op basis van pre-competitief onderzoek, gebruikmakend van agronomische en genetische benaderingen.

Budget

Het totale budget van het HIP TTW partnership programma is 4,5 miljoen euro voor onderzoek tussen 2018 en 2023. Het budget is bijeengebracht dor de elf in HIP participerende bedrijven, NWO-TTW en de ministeries van Economische zaken en Landbouw en Visserij.

Weer

 • Vrijdag
  20° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  22° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer