Een+stap+vooruit+in+gemak+en+ruimte
Reportage
© Peter van Houweling

Een stap vooruit in gemak en ruimte

Dirk en Margo Kleinjan verhuisden in juni naar hun nieuwe akkerbouwbedrijf in Mijnsheerenland. Het nieuwe bedrijf betekent een stap vooruit in gemak en ruimte. Maar het echtpaar heeft nog wel een aantal wensen.

Dirk Kleinjan is nog dagelijks bezig met de laatste dingen in de gebouwen of op het erf van de nieuwe locatie van zijn akkerbouwbedrijf in Mijnsheerenland. Hij loopt met een monteur naar de koelcel die hij verhuurt aan een bloemenhandelaar. De deur van de cel sluit niet goed af.

Dan gaat de ondernemer de beregeningshaspel verzetten, samen met de zestienjarige Jelle die hem regelmatig helpt. De haspel verhuist van de Frieslanders die door de hitte vrij slap hangen naar de Bildtstar, waarvan het loof er frisser op staat. De aardappelen staan op hetzelfde perceel achter de boerderij. In een brede sloot staat voldoende water om te beregenen. Kleinjan is goed te spreken over het waterschap dat zorgt voor voldoende water in de sloten.

Ridderkerk

De akkerbouwer is blij dat hij het eindelijk iets rustiger heeft gekregen na de verhuizing naar de nieuwe locatie. Het nieuwe bedrijf omvat ruim 60 hectare van ruwweg 50 procent afslibbaar. Op de vorige locatie in Ridderkerk is de grond veel lichter. Daar kon hij in het voorjaar ploegen.

Ik dacht: eerst maar ruime gebouwen; mechanische koeling kan er altijd nog in

Dirk Kleinjan, akkerbouwer in Mijnsheerenland

Op een ruim erf staan een eindje van de dijk af twee geschakelde loodsen en een vrijstaande woning. De loodsen hebben een gezamenlijke oppervlakte van 3.600 vierkante meter, met geïsoleerde sandwichpanelen voor wanden en dak.

Ruime werkplaats

In één loods is de ruime werkplaats in wording met vloerverwarming, de koelcel voor bloemen en voldoende ruimte voor machines en trekkers. De akkerbouwer heeft met opzet een ruime werkplaats laten maken met een brug erin. Hij sleutelt graag en doet alle onderhoud zelf. Bovendien kan hij daar sleutelen aan zijn antieke trekkers. Als hobby heeft hij oldtimers. Zijn favoriete merk is Lanz Bulldog.

Boven de werkplaats is een ruime zolder. 'Ik ben dol op zolders', zegt de ondernemer. 'Wat ik niet direct nodig heb, kan daarheen.' In totaal heeft hij met zolders zo'n 900 vierkante meter extra opslagruimte gerealiseerd.

Kleinjan heeft in de machineberging in de eerste loods ook een droogruimte laten aanbrengen voor het bewaren van graan. 'Dan gaat het in september of oktober hiervandaan met een vrachtauto rechtstreeks naar de eindafnemer. Dat is voor mij gemakkelijker en ook voor CZAV, waar ik het graan aan lever.'

Twee spuitmachines

De akkerbouwer heeft twee spuitmachines. Hij vindt het makkelijk om een extra spuit te hebben. 'Met de ene spuit ik alleen groeistoffen. Dan is de kans op vermenging van middelen minimaal. Ik houd niet van risico's. Die zijn er al genoeg. Bovendien kosten deze spuiten de wereld niet, tenminste als er niet te veel storingen zijn.'

Het meeste spuit de ondernemer met een Delvano met een spuitboom van 33 meter breed. Beide spuiten zijn tweedehands aangeschaft en Kleinjan gaat ervan uit dat ze met goed onderhoud nog jaren mee kunnen.

Kistenbewaring

In de andere loods zijn twee cellen voor kistenbewaring van tafelaardappelen. Er kunnen 360 kisten in een cel, vijf hoog. De cellen worden geventileerd met een zuigventilatiesysteem met EC-ventilatoren en zuigkleden. De derde cel is voor uien, los gestort. In die cel met bovengrondse kanalen kan Kleinjan 375 ton uien bewaren. Op de oude locatie was hij gewend aan bovengrondse kanalen en keerwanden. De huidige cel is al een hele verbetering ten opzichte van die oude situatie, constateer de ondernemer.

Kleinjan heeft wel gekozen voor kistenbewaring voor zijn tafelaardappelen, maar hij heeft mechanische koeling 'wegbezuinigd'. 'Oorspronkelijk wilde ik dat wel. Eigenlijk mis ik het al wel een beetje', zegt hij. 'Ik dacht: eerst maar ruime gebouwen; mechanische koeling kan er altijd nog in. Dan wil ik dat ook in combinatie doen met zonnepanelen. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan.'

Sorteren

In deze loods is ook veel ruimte voor het in- en uitschuren en het sorteren van aardappelen. De akkerbouwer sorteert altijd het jaar rond voor groenteboeren in de regio. 'Elke week een beetje.' Daarnaast teelt hij alles vrij. Dit teeltseizoen heeft hij voor zijn tafelaardappelen voor het eerst afspraken met aardappelcoöperatie Nedato.

De ondernemer verwacht dit jaar 5 hectare te kunnen sorteren voor de groenteboeren, vooral Frieslander, Bildtstar en Agria. De overige 10 hectare zijn tafelaardappelen voor Nedato, van het ras Challenger. Naast de 15 hectare aardappelen bestaat het bouwplan uit wintertarwe, suikerbieten, zaaiuien en graszaad.

Brede overkappingen

Opvallend aan de nieuwe loodsen zijn de brede overkappingen. 'Dan kunnen de spuitmachine of kisten in het seizoen droog buiten staan', motiveert de akkerbouwer de keus voor de overkappingen.
Kleinjan heeft veel tijd gestoken in de nieuwe gebouwen, beseft hij. 'Maar het moet toch op het land gebeuren', zegt hij er gelijk relativerend achteraan.

Twintig jaar heen en weer rijden
Akkerbouwer Dirk Kleinjan heeft twintig jaar heen en weer gereden tussen het bedrijf in Ridderkerk en het land in Mijnsheerenland, met de trekker zo'n drie kwartier rijden. Vooral het laatste jaar was intensief vanwege de bouw van het nieuwe bedrijf. Het echtpaar verhuisde in juni.
Het land in Mijnsheerenland groeide stapsgewijs tot de huidige 60 hectare. Het land en de bewaarloods in Ridderkerk moesten wijken voor bedrijventerrein en infrastructuur. De rest van de gebouwen staat er nog.
Op de nieuwe locatie stond alleen een oude schuur. Kleinjan had al wel een oude boerderij op een afstandje in bezit, maar de kavel daarvan was te klein en onpraktisch voor nieuwbouw. In samenspraak met de gemeente Binnenmaas is het bouwblok vergroot en verplaatst naar de nieuwe locatie.
De nieuwe boerderij heet Halte Westdijk, omdat daar vroeger een gelijknamige halte was van de tramlijn van Rotterdam naar Numansdorp en omdat het echtpaar Kleinjan de nieuwe locatie ziet als een nieuwe halte in zijn leven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer