Stallenbouw+in+de+varkenshouderij+leeft+op
Nieuws
© Twan Wiermans

Stallenbouw in de varkenshouderij leeft op

Dankzij de toegenomen verdiensten in de varkenshouderij leeft de bouwlust op. Verleende vergunningen die in de bureaulade waren beland, worden nu gebruikt om de bouwplannen daadwerkelijk te realiseren.

Dit meldt marktonderzoeksbureau AgriDirect. Uit een telefonische enquête blijkt dat het percentage varkenshouders met bouwplannen is verdubbeld. In 2017 zijn de percentages van varkenshouders die investeringsplannen hebben in nieuwbouw of renovatie gestegen naar respectievelijk 15,9 en 18,2 procent. Na een dalende trend van 2012 tot en met 2015, is vanaf 2016 de weg omhoog ingeslagen.

Bouwbedrijf van der Linden in Mill profiteert van de opleving. Enkele jaren geleden was de stallenbouwspecialist vooral actief in de melkveehouderij, nu komt de meeste vraag uit de varkenshouderij. De nieuwe stallen die worden gebouwd voldoen aan hoge eisen op het gebied van milieu en dierenwelzijn. Vrijwel alle stallen voldoen aan de Maatlat Duurzame Veehouderij.

Tijdelijke opleving

De opleving in de stallenbouw is naar alle waarschijnlijkheid tijdelijk, omdat er de laatste jaren vrijwel geen nieuwe vergunningen meer worden afgegeven in de provincies Noord-Brabant en Limburg.

Vicevoorzitter Mark Thijssen van de LLTB wil dan ook niet spreken van een hernieuwd elan: ‘Het gaat nu economisch iets beter. Dat is een reden om weer te investeren. Ik zie deze ontwikkeling meer als herstel dan als doorgroei. De investeringsplannen zijn op ongeveer hetzelfde niveau als in 2012.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer