'Extra toevoegmiddelen boxen worden overschat'

Boeren onderschatten niet het belang van goed boxmanagement, maar wel de werking van kalk en andere toevoegingen. Dat zegt Willem van Laarhoven van Valacon B.V.

%27Extra+toevoegmiddelen+boxen+worden+overschat%27
© John Claessens

Wat bedoelt u met overschatten?

'Er wordt nog steeds gedacht dat kalk en allerhande andere middelen wonderen verrichten. Die signalen vangen wij in het veld veel op, maar dat klopt totaal niet.'

Een koe met een goede weerstand kan een aanval van bacteriën vaak ook prima weerstaan

Willem van Laarhoven van Valacon B.V.

Waar blijkt dat uit?

'Internationaal is er veel onderzoek gedaan naar de effecten van kalk en kalkhoudende middelen. Wij hebben dat in de praktijk zelf ook herhaald. In diepstrooiselboxen brachten we wel tot 2,5 kilo kalk erin en de zuurgraad (pH) ging omhoog naar 12. Een dag later was de pH alweer 9 en die zakte nog een dag later verder. Elke keer bij dergelijke onderzoeken is dat de uitkomst: de pH wordt hoger en daarmee wordt de bacteriedruk lager, maar die pH daalt ook heel snel weer. Het effect is nihil.'

Zijn middelen als kalk dan onzin, volgens u?

'Pleksgewijs een handjevol toevoegen op een natte plek in de box na het schoonmaken, kan best helpen. Maar meer dan dat is het niet. Het werkt niet preventief, wat vaak wordt gedacht.'

Wat acht u wel van belang bij boxmanagement?

'Natuurlijk moet je de boxen schoon en droog houden, maar uiergezondheid is het meest gediend bij een goed fokbeleid en weerstand. Dat laatste realiseer je grotendeels door goed voeren. Een koe met een goede weerstand kan een aanval van bacteriën vaak ook prima weerstaan.'

Waar ziet u nog vaak problemen optreden?

'Besmetting in de droogstand komt nog altijd veel voor. Door onderlinge besmetting en doordat bijvoorbeeld de roosters in de groep droge koeien amper tot nooit worden schoongemaakt. De laatste jaren is er wel veel aandacht voor droogstandsmanagement, maar dat richt zich vooral op de voeding. Belangrijk, maar andere punten blijven nog te vaak liggen.'

Maakt het type boxstrooisel nog uit, wat u betreft?

'Om reden van comfort raad ik matten sowieso af. Maar qua bacteriedruk maakt het tussen diepstrooisel en matten niet veel uit. Los van zand in de boxen dan.Melkuitliggen gebeurt zowel op matten als in diepstrooiselboxen. Beide keren moet je het schoon en droog maken en is het risico op besmetting aanwezig. Vergeet niet: een emmer vol bacteriën is niet schadelijker dan een lepeltje vol. Schadelijke bacteriën, hoeveel het er ook zijn, vormen altijd een risico bij een koe met te weinig weerstand.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  60 %
Meer weer