Gips+in+ligbox+kan+gevaarlijk+zijn
Nieuws
© Twan Wiermans

Gips in ligbox kan gevaarlijk zijn

Het gebruik van kalksulfaat - gips - in ligboxen kan gevaarlijk zijn. Dat stelt toxicoloog Guillaume Counotte van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

In contact met water kan het giftige en explosieve waterstofsulfide worden gevormd, geeft Counotte in magazine GD Veterinair aan. Volgens hem wordt de verzamelnaam 'kalk' als boxstrooisel gebruikt voor producten met verschillende calciumverbindingen, van het weinig agressieve landbouwkalk tot het voor de huid agressieve gebluste kalk en gevaarlijke ongebluste kalk.

Ook wordt nogal eens calciumsulfaat oftewel gips als boxstrooisel ingezet. Dit afval uit de bouw wordt vaak goedkoop aangeboden, stelt Counotte. Op zich lijkt er niets aan de hand, maar na enkele weken breken bacteriën dit af en ontstaat het zeer giftige zwavelwaterstof. Ook in de mestput kan de gips voor extra vorming van zwavelwaterstof, dat ruikt naar rotte eieren, zorgen.

Zwaarder dan lucht

Volgens Counotte is zwavelwaterstof zwaarder dan lucht en zakt het daarom tot in de eerste meter lucht vanaf de grond. Het is daarom vooral gevaarlijk voor liggend vee, kinderen en huisdieren.

Uit Amerikaans onderzoek bleek dat er een dusdanige concentratie aan zwavelwaterstof in een open stal kan ontstaan dat mensen na enkele uren hierin bewusteloos kunnen raken. Ook is er een Amerikaans onderzoek waaruit blijkt dat het onverstandig is om gips te gebruiken in een stal met een roostervloer en mestopslag daaronder.

Explosief

Overigens is een mengsel van waterstofsulfide met lucht een explosief mengsel. Het is daarom opletten met bijvoorbeeld het wegbranden van haren op de uier, het zogenaamde uierbranden.

Weer

 • Woensdag
  36° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  37° / 24°
  20 %
Meer weer