Bevingsbestendiger+stal+koeien+Overschild
Nieuws
© Geert Job Sevink

Bevingsbestendiger stal koeien Overschild

Koen en Marjolein van Rooijen in Overschild namen deze week hun bevingsbestendiger ligboxenstal in gebruik. Ze zijn hiermee een van de eerste melkveehouders die hier voor kiezen.

Een van de maatregelen die is genomen is dat de mestkelder volledig is doorgetrokken, ook onder het kantoor en RMO door. Daarnaast zijn er knieschotjes in de hoekspanten geplaatst. En is de bewapening versterkt.

Constructeur was Zonneveld Ingenieurs uit Rotterdam, specialist in aardbevingsbendigere bouw. Miedema Bouw in Grijpskerk was verantwoordelijk voor de bouw.

38.000 euro

De meerkosten zijn 38.000 euro exclusief btw. 'Dat is 4 procent van de totale bouwkosten. Dat viel mij nog mee', geeft Van Rooijen aan. De NAM vergoedt deze kosten omdat er nog geen nieuw bouwbesluit is voor windbelasting

De ligboxenstal biedt plaats aan 240 melkkoeien. Van Rooijen wil met eigen aanfok doorgroeien met negentig koeien.

Dealen

Of de stal daadwerkelijk bestand is tegen aardbevingen is afwachten, geeft de ondernemer aan. 'Je doet wat je kunt doen. Het is een heel plezierig gebied om in te werken. Je weet dat er aardbevingen voor kunnen komen. Daarmee heb je als ondernemer te dealen.'

Weer

 • Dinsdag
  6° / 5°
  90 %
 • Woensdag
  7° / 2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  30 %
Meer weer