Meer+slachtvee+op+veemarkt
Achtergrond
© Nieuwe Oogst

Meer slachtvee op veemarkt

Melkveehouders blijven koeien afstoten. De aanvoer op de Leeuwarder veemarkt steeg deze week van 388 slachtkoeien vorige week naar 485 koeien deze week. De slachterijen draaien volop om het extra aanbod te kunnen verwerken. De aanvoer op de veemarkt in Bunnik liep wel terug.

Ondanks de extra aanvoer was er sprake van een vlotte handel, meldt voorzitter Andries Kingma van de Leeuwarder veemarkt. De prijs steeg vorige week met 5 cent per geslacht gewicht en kon deze week worden gehandhaafd. De aanvoer van vorige week werd beïnvloed door de ijzel, maar was toen ook al hoger dan de week ervoor.

Prijsvorming

Kingma wijt de hogere aanvoer aan de bonus op de melkprijs van FrieslandCampina voor het stabiel houden of verminderen van de melkaanvoer. Daarnaast is de goede prijsvorming op de veemarkt een argument voor veehandelaren om het vee via de markt te verhandelen in plaats van rechtstreeks aan het slachthuis te verkopen.
De slachthuizen melden juist een druk op de prijs vanwege het hoge aanbod. 'Een slachterij is geen onuitputtelijke bron van afvoer', stelt woordvoerder Dé van de Riet van de Centrale Organisatie van de Vleessector (COV). 'Alle haken vol is alle haken vol en het vlees moet ook weer worden afgezet.' Kingma: 'Wij ervaren iets anders dan de slachterijen. Er zit een discrepantie in.'
De notering van O-slachtvee op de Leeuwarder veemarkt was deze week 2,65 tot 2,85 euro per kilo geslacht gewicht, terwijl de notering van Vee&Logistiek Nederland voor deze koeien 2,20 tot 2,65 euro bedroeg. De prijs voor slachtvee in Bunnik steeg met 10 cent naar 2,55 tot 2,80 per kilo geslacht gewicht (O-klasse).
Veehandelaar Geert de Beer uit Buitenpost spreekt van een 'betrekkelijk kleine rimpeling in de vijver'. 'De prognose was dat de toestroom van slachtvee nog groter zou zijn en dat gaf druk op de prijzen, maar dat blijkt achteraf mee te vallen. De toename was minder groot dan verwacht.'
De Beer schat dat 25 tot 30 procent van de melkveehouders inspeelt op de melkbonus van FrieslandCampina door vee af te stoten. 'Dit extra aanbod duurt een paar weken en dan stabiliseert het weer', verwacht hij. De fosfaatregelgeving zal volgens de veehandelaar veel grotere gevolgen op de aanvoer en prijsvorming van slachtvee hebben.

Avondmarkt

De Leeuwarder veemarkt was deze week niet op de gebruikelijke donderdagochtend, maar al op woensdagavond. Vorige week was de markt vanwege de gladde wegen noodgedwongen naar de avond verzet en dat leverde veel positieve reacties op. Daarom is de markt deze hele maand als proef op de woensdagavond. Het vee kan vanaf 13 uur worden aangevoerd.
De handel startte woensdag om 19 uur, maar begint volgende week waarschijnlijk een uur later om de aanvoerders wat meer tijd te geven. De avondmarkt heeft voordelen voor mensen en dieren, stelt Kingma. De dieren kunnen eerder op transport richting de afnemers, terwijl de veerijders en handelaren niet meer een nacht tussen aanvoer en markt hoeven te wachten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  16° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  14° / 9°
  10 %
 • Zondag
  16° / 10°
  30 %
Meer weer