Hoop+gevestigd+op+Italiaans+raai+na+mislukte+ma%C3%AFs
Nieuws
© Koos v.d. Spek

Hoop gevestigd op Italiaans raai na mislukte maïs

Proefbedrijf KTC De Marke in het Gelderse Hengelo hoopt de ruwvoervoorraad dit najaar te kunnen aanvullen met een flinke snee kwalitatief goed Italiaans raaigras. Ook in de droogste regio van het land viel maandag enkele tientallen millimeters regen.

Het areaal mais dat is verdroogd en al geoogst, wordt zo snel mogelijk ingezaaid met Italiaans raaigras. Deze grassoort onderscheidt zich door snelle kieming en opbrengst van goede kwaliteit in korte tijd.

Bij de inzaai wordt extra aandacht geschonken aan vlaklegging van het zaaibed, om het risico op vervuiling van het kuilgras bij het inkuilen te minimaliseren. Per hectare gebruikt de Marke 40 in plaats van de gebruikelijke 20 kilo graszaad per hectare.

Kolfloze mais

De kolfloze mais van de niet beregende percelen die op de Marke al zijn geoogst, is apart ingekuild. Dit product wordt dit najaar aangevuld met een deel van het te oogsten Italiaans raaigras, is de bedoeling. Deze kuil bestemt de Marke voor jongvee en droge koeien. Maar als de weersomstandigheden de komende maanden gunstig zijn, kan het Italiaans raaigras ook nog voer opleveren dat geschikt is om aan de melkkoeien te voeren.

Een ander deel van het maisareaal is drie keer beregend. Mede hierdoor beschikt de Marke over voldoende ruwvoer voor het melkvee, al zal er de komende winter meer krachtvoer nodig zijn dan andere jaren om de melkproductie op peil te houden. Naast de eerste snee gras van goede kwaliteit voor de melkkoeien beschikt de Marke ook nog over een goede zomerkuil van vorig jaar.

Herstellende graszode?

Maar het blijft hoe dan ook spannend: hoeveel gras oogst de proefboerderij dit jaar nog en hoe gaat de graszode zich herstellen? Als er veel herinzaai nodig is, kost dit komend najaar en ook volgend jaar grasopbrengst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  12° / 1°
  40 %
 • Zaterdag
  14° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
Meer weer