Vion en ZLTO werken mee aan dashboard varkenshouder

Een overzicht van het stalklimaat, voerverbruik en groei van de varkens. Door slim data te combineren, moet dit voor de varkenshouder bereikbaar zijn. Vion en ZLTO werken in het kader van een internationaal project met andere partijen samen om dit waar te maken.

Vion+en+ZLTO+werken+mee+aan+dashboard+varkenshouder
© pixabay

Dit project, in het kader van het Europese onderzoeksproject 'Internet of Food and Farm 2020', doen ook het Belgische Porphyrio, het Italiaanse ISMB en het Vlaamse onderzoekinstituut ILVO mee. Het doel is om de duurzaamheid verbeteren en de concurrentiepositie van de ondernemer in Europa te vergroten.

Deze partijen werken samen aan een slim dataverwerkingssysteem dat de klimaatregeling in de stal, het verbruik van water en voeder en de groei van de varkens in de gaten houdt.

Grote impact

Deze indicatoren zijn verbonden met elkaar en met de gezondheid van de varkens en hebben een grote impact op de economie van het bedrijf. Via bedrijfsspecifieke alarmdrempels die mee evolueren met de leeftijd van de varkens kan de varkenshouder gewaarschuwd worden als er iets misloopt.

Concreet wordt de informatie uit de klimaatregeling samengebracht met gewichtsgegevens van de varkens en hun voeder- en waterconsumptie. Dankzij het dashboard kan de varkenshouder met slechts enkele muisklikken grafisch het groei- en consumptiepatroon bekijken en ook de voederconversie dagelijks volgen.

Waarschuwing

Bovendien zijn er ook waarschuwingsmogelijkheden ingebouwd. Via bijvoorbeeld de smartphone krijgt de varkenshouder onmiddellijk een waarschuwing als bepaalde registratiedata onder of boven de normale waarden liggen, waardoor tijdig kan worden ingegrepen.

Jarissa Maselyne (ILVO): 'In een latere versie gaan we nog uitbreiden met externe gegevens van het slachthuis en specifiek inzoomen op berengeurpreventie.'

Individuele herkenning

'Bovendien gaan we op het eigen ILVO-proefbedrijf werken rond individuele varkens. In een eerste proeffase staan we al zo ver dat we dieren kunnen identificeren aan de voederbak en drinknippels', vervolgt ze. De onderzoekspartners testen daarnaast elektronische oormerken, waarmee de datastromen niet enkel op hokniveau maar ook op individueel varkensniveau kunnen worden geanalyseerd.

Maselyne: 'Beeld je in welke verandering er in de stal kan gebeuren: je monitort en behandelt één dier in plaats van een heel hok. Dus minder medicatie, veel preciezer en een pak sneller dan dat er zonder slim dashboard kan worden gereageerd.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  29° / 15°
  0 %
Meer weer