Financiele+positie+varkensbedrijven+onder+druk
Nieuws
© TWan Wiermans

Financiele positie varkensbedrijven onder druk

De rekening-courantpositie van varkensbedrijven is in het tweede kwartaal van 2018 verslechterd ten opzichte van het eerste kwartaal. De oorzaak ligt in hogere voer- en mestafzetkosten en lagere opbrengsten.

Eind november 2017 piekte de rekening-courantpositie nog met gemiddeld 45.000 euro. In het tweede kwartaal van 2018 ligt die met ruwweg 16.000 euro 21.000 euro onder het niveau in het eerste kwartaal, blijkt uit de Liquiditeitsmonitor van Agrimatie.

UIt de monitor blijkt ook dat de fluctuaties vooral te vinden zijn in de zeugenhouderij. Vleesvarkensbedrijven vangen de schommelingen op via de biggenprijs. Het gemiddelde rekening-courantsaldo op zeugenbedrijven ligt ook lager dan voor de hele groep van alle varkensbedrijven.

Meer bedrijven in het rood

In het tweede kwartaal 2018 staan er iets meer bedrijven in het rood, 33 procent, in vergelijking met de 25 procent in het eerste kwartaal. Agrimatie geeft aan dat een laag saldo niet automatisch betekent dat het bedrijf betalingsproblemen heeft.

Het saldo kan laag zijn omdat er bijvoorbeeld geld naar een spaarrekening is geboekt of omdat leningen zijn afbetaald. Tegelijkertijd groeide de groep bedrijven die meer dan 25.000 euro op de lopende rekening had licht. Er is dus een toenemende spreiding tussen bedrijven.

Vooruitzichten 2018

Agrimatie verwacht dat de opbrengstprijzen voor vleesvarkens en biggen voor de rest van 2018 onder druk blijven. Er is een ruim aanbod in de EU. Hoewel toenemende handelsbelemmeringen tussen de VS en China niet nadelig zijn voor de afzet van varkensvlees vanuit de EU, zal het naar verwachting niet direct leiden tot hogere prijzen binnen de EU en Nederland.

De eigen productie in China en Rusland neemt toe, wat leidt tot toenemende druk op de internationale afzetmarkten. De hoge binnenlandse prijzen in China, waar Nederlandse en Europese varkenshouders in 2016 en 2017 van profiteerden, zijn inmiddels fors gedaald.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer