Op de fiets naar de boer

Onder het motto 'Boerderij in beeld' organiseerde werkgroep Promotie Veehouderij Barneveld samen met Kijken bij de Boer woensdag een fietstocht langs vijf verschillende bedrijven.

Het goede fietsweer en een gevarieerd aanbod aan bedrijven zorgden voor een druk bezochte open dag.

Melkveehouder Gert-Jan Brouwer uit Stroe was de tel allang, kwijt maar schatte halverwege de dag in dat er zo'n tweeduizend belangstellenden zijn erf hadden bezocht.

Hij vindt een jaarlijkse open dag belangrijk. 'De veehouders zitten toch vaak in een verdomhoekje als het om dierenwelzijn gaat. Nu kunnen consumenten zelf zien hoe wij de koeien houden en op welke wijze ze worden gemolken.'

© René Eijsink

Genuanceerder denken

Ook Jurrian Romijn van Beek Kippen in Barneveld hoopt dat door het kijken bij de boer de consument genuanceerder gaat denken over de sector. 'Veel bezoekers gaan er vanuit dat vrijwel alle legkippen in kleine hokken zitten. En ze zijn dan ook prettig verrast als ze onze scharrelstallen zien.'

© René Eijsink

De bezoekers stelden de veehouders niet alleen vragen over het dagelijkse boerenleven, ook de actuele problemen door de droogte kwamen regelmatig aan bod.

© René Eijsink

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  40 %
Meer weer