Ruiken+en+proeven+op+agrarische+belevingsfair+Drenthe
Nieuws
© Joost de la Court

Ruiken en proeven op agrarische belevingsfair Drenthe

Wat hebben spijkerbroeken, tandpasta, shampoo en winegums gemeen met de agrarische sector? Ze bevatten allemaal ingrediënten afkomstig uit de landbouw.

Tot die voor sommigen verrassende ontdekking kwamen vrijdag 250 basisschoolkinderen van de bovenbouw uit Westerbork en Balinge op de agrarische belevingsfair in Westerbork. De ontdekkingstocht langs zes agrarische sectoren werd dit jaar voor de vierde keer georganiseerd door LTO Noord Midden-Drenthe. Veertig boeren vrijwilligers ontvingen er groepjes leerlingen die met hun leerkracht een carrousel afwerken op een soort informatiemarkt.

Hoewel de scholieren in een agrarische gemeente wonen, kunnen zij deze dag veel nieuwe dingen leren. Naast uitleg door de boeren zelf ruiken, proeven en leerzame spelletjes doen. Maar ook varkens, kuikens en kalfjes van dichtbij bekijken maken dat de kinderen zich prima lijken te vermaken.

De agribelevingsfair van LTO Noord Midden-Drenthe in Westerbork. Kuikens knuffelen.
De agribelevingsfair van LTO Noord Midden-Drenthe in Westerbork. Kuikens knuffelen. © Joost de la Court

Basisstoffen

Door akkerbouwers wordt uitgelegd wat er zoal van aardappelen, suikerbieten en graan wordt gemaakt (onder meer basisstoffen voor spijkerbroeken). Varkenshouders laten zien hoe de groepshuisvesting op hun bedrijven eruit ziet. Daarnaast werd duidelijk dat varkens worden gebruikt voor meer dan alleen maar vlees, maar ook voor hulpstoffen (in de winegums, shampoo en tandpasta).

Agrarische jongeren vertellen over verkeersveiligheid rond landbouwmachines. Waar je moet gaan staan in het verkeer wil je gezien worden als je voor het stoplicht naast een grote trekker of hakselaar terecht komt.

De agribelevingsfair van LTO Noord Midden-Drenthe in Westerbork. Uitleg over wat je van aardappelen kunt maken.
De agribelevingsfair van LTO Noord Midden-Drenthe in Westerbork. Uitleg over wat je van aardappelen kunt maken. © Joost de la Court

Productie

Roelie van der Sterren, een van de organisatoren vanuit LTO Midden-Drenthe: 'Het is belangrijk dat kinderen kennis maken met de agrarische sectoren. Ze leren zo wat er komt kijken bij het houden en verzorgen van dieren, maar ook bij de productie van hun voedsel.'

Het is de vierde keer dat LTO Midden Drenthe een dergelijke fair organiseert. PR-verantwoordelijke Anita Koops geeft aan dat zij volgend jaar in Beilen tijdens de Lanijto ook graag daar de kinderen weer meenemen in de agrarische belevingswereld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  24° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  23° / 15°
  20 %
 • Zaterdag
  25° / 15°
  60 %
Meer weer