Nederland+laat+met+hulpverzoek+aan+Brussel
Nieuws
© Europees Parlement

Nederland laat met hulpverzoek aan Brussel

Het ministerie van LNV heeft te lang gewacht met het inschakelen van Brussel om de gevolgen van de droogte te beperken. Half juli zegde de Europese Commissie al hulp toe. Nederland diende pas eind die maand een eerste verzoek in.

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik had half juli samen met andere Europarlementariërs een onderhoud met de Europese Commissie. Daar zegden zowel Landbouwcommissaris Phil Hogan als Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker volledige medewerking toe bij het beperken van droogteschade.

'Juncker verzekerde ons dat de Europese Commissie alle ruimte zal benutten om de boeren en tuinders met droogteschade tegemoet te komen', aldus Schreijer-Pierik. 'Alle landen hadden in de afgelopen weken al aanvragen ingediend, behalve Nederland.'

Grote belangen

Gezien de grote belangen snapt de Europarlementariër het trage optreden niet. 'We moeten erbovenop zitten om de voedselproductie voor mens én dier in de benen te houden.'

Bij de inmiddels door Nederland ingediende voorstellen mist zij een beroep op het Europese rampenfonds. 'Nederland wil dat zo nodig alleen inzetten voor de natuur, niet voor de boeren en tuinders.'

Aanvullende vragen

LTO-portefeuillehouder Trienke Elshof merkt dat ook na het indienen van verzoeken Brussel niet snel opereert. 'De EU-ambtenaren komen met veel aanvullende vragen. Zo willen ze weten welke regio's in Nederland zijn getroffen. Maar we hebben we nog lang geen compleet beeld van de schade. Zowel de minister als LTO Nederland vraagt in Brussel om snelle oplossingen. Het is helaas geen hamerstuk', zegt ze.

In antwoorden op vragen van CDA-Kamerlid Jaco Geurts liet landbouwminister Carola Schouten weten dat er eind juli een eerste overleg is geweest met de Europese Commissie over het versoepelen van de regels voor vanggewassen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  22° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer