Beregeningsverbod blijft van kracht voor Friese boer

Het beregeningsverbod van Wetterskip Fryslân blijft de komende dagen van kracht. Het watertekort is zo groot, dat de regen die onder meer donderdag viel dit tekort niet oplost, geeft het waterschap aan.

Beregeningsverbod+blijft+van+kracht+voor+Friese+boer
© Persbureau Noordoost

Om de waterstand overal op peil te kunnen houden, hanteert het Wetterskip het beregeningsverbod. Op dit moment is er in de provincie een neerslagtekort van 275 millimeter. Op een regenachtige dag valt er ongeveer 10 millimeter neerslag. Om het tekort terug te dringen, zijn dus veel regenachtige dagen nodig. Een flinke regenbui is dan bijna letterlijk een druppel op de gloeiende plaat, geeft het Wetterskip aan.

Normaal wordt het waterpeil van het IJsselmeer aangevuld met water dat vanuit de Rijn, via de IJssel naar het IJsselmeer stroomt. Door de droogte komt er op dit moment echter onvoldoende water via de Rijn en IJssel binnen om het IJsselmeer aan te vullen. Daarom daalt de waterstand in het IJsselmeer. Dit zal weer stijgen als het in het stroomgebied van de Rijn (Duitsland) flink gaat regenen.

Wetterskip Fryslân heeft sinds 26 juli een beregeningsverbod. Vorige week vrijdag versoepelde het waterschap dit verbod op verzoek van LTO Noord. Boeren mogen hun akkerbouwgewassen beregenen van 18 uur tot 10 uur. Dat was aanvankelijk van 22 uur tot 8 uur. Voor beregenen van grasland uit diepe bronnen is het beregeningsverbod eraf.

Onderstaande kaart toont de (gedeeltelijke) onttrekkingsverboden voor oppervlakte- en grondwater en de beweidingsverboden voor dijken (voor het laatst bijgewerkt op 9 augustus).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer