Vasthouden, dit enthousiasme

De hoop die we uit alle berichtgeving over de droogte kunnen putten, is dat de consument toch veel meer verbonden blijkt te zijn met boer en tuinder.


De nationale verontwaardiging over het verspillen van te kleine, te grote of te kromme producten biedt de sector een enorme kans de banden met de burger blijvend aan te halen.

Het begon twee weken geleden met een Facebookactie voor teler Kees Hamelink uit Wemeldinge die zijn pruimen niet kwijtraakte, omdat zijn vaste afnemer ze te klein vond. Dit bericht leidde op social media tot verontwaardiging over de starre inkoopstandaarden die supermarkten hanteren.

De verontwaardiging over verspilling biedt een kans

De ZLTO wist dit momentum op te pakken en te vertalen naar de campagne #hetezomeroogst. Agrimarkt, supermarktdochter van CZAV, pakte de campagne als eerste retailer op. Woensdag verkocht het al 200 kilo van Hamelinks pruimen.

Andere ketens haken snel aan. Zo redt Plus naar eigen zeggen 60.000 kilo tomaten. De ketens willen de boot van deze campagne niet missen. Want ook de supermarkten kunnen een beetje extra reuring nu goed gebruiken. De zomer is voor veel winkeliers een rustige periode. Veel klanten zijn op vakantie en de supermarkten zitten niet allemaal op een toeristenlocatie.

De gevolgen van deze droogte zullen voor boeren en tuinders nog lang voelbaar zijn. Als straks het gras weer groener kleurt en het najaar nadert, verdwijnen de naweeën van de hitte en waterschaarste weer uit het blikveld van de burger. Daarmee rijst de vraag of supermarkten straks ook de winkelwagentjes gevuld krijgen met te kleine aardappelen en uien en ondermaatse appels en peren. Of sluipt er toch meer import in de schappen?

Het is een hele kunst het getoonde enthousiasme onder consumenten voor het ‘redden’ van de oogst vast te houden. Supermarkten hebben de marketeers in dienst die dat kunnen. Boeren en tuinders hebben het verhaal in huis. Niet op elkaar wachten, nu doorpakken en verenigen die krachten, zou ik zeggen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer