%27Wat+droogtemaatregelen+betreft+zitten+we+pas+in+fase+1%27
Interview
© Johan Wissink

'Wat droogtemaatregelen betreft zitten we pas in fase 1'

De droogtemaatregelen die het ministerie van Landbouw deze week heeft afgekondigd, zijn een eerste stap in de goede richting, zegt Trienke Elshof, LTO-portefeuillehouder Ondernemen in een gezonde omgeving.

Waarom is LTO akkoord gegaan met de kredietverklaring?

'We stonden voor een keuze. Als de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) de directe betalingen naar voren had gehaald, hadden boeren dit jaar maar 70 procent ontvangen en dan op zijn vroegst in oktober. RVO.nl zet zich er nu voor in om de betalingen in december al uit te keren.'

Als RVO.nl de directe betalingen naar voren had gehaald, hadden boeren dit jaar maar 70 procent ontvangen

Trienke Elshof, LTO-portefeuillehouder Ondernemen in een gezonde omgeving

Dat had niet eerder gekund?

'RVO.nl moet de betalingen wel controleren. Het grote nadeel was dat de resterende 30 procent daarom pas later in 2019 zou komen. Aangezien de liquiditeitsproblemen ook pas later echt voelbaar worden, lijkt ons de oplossing met de kredietverklaring veel nuttiger.'

Welke maatregelen zijn voor LTO nog meer belangrijk?

'Let wel, we zitten pas in fase 1. Als straks de droogte voorbij is en het land gaat over tot de orde van de dag, dan zit de land- en tuinbouw nog midden in de gevolgen van deze hete zomer. In ons Plant, Dier en Multifunctioneel-overleg (PDM) lassen we nu extra bijeenkomsten in om de gevolgen van de droogte te bespreken. We monitoren de stand van zaken, delen informatie en gaan daar waar nodig tot actie over.'

Wat is een volgende actie?

'Enkele maatregelen moeten we met de minister regelen, maar voor andere zaken moeten we elders zijn. In november moeten de pachtbetalingen de deur uit. We gaan verpachters vragen daarin coulant te zijn. We zijn in gesprek met banken en verzekeraars, ministeries en waterschappen. De retail vragen we om nu niet te stunten met Nederlandse producten. Een eerlijke prijs voor de boer is nu extra belangrijk.'

Is er een snelle oplossing voor vanggewassen en groenbemesters?

'We hebben aangegeven dat boeren nu een oplossing nodig hebben, maar het ministerie wil bepaalde dingen eerst onderzocht hebben. Bijvoorbeeld wat de gevolgen zijn voor het milieu als mest langer mag worden uitgereden. De Commissie Deskundigen Meststoffenwet moet daar antwoord op geven.'

Wat staat er al op het lijstje voor de evaluatie van deze droogte?

'Waterschappen zijn hier autonoom. Zo kan het gebeuren dat van een boer die niet mag beregenen, zijn buurman dat wel kan. Hier moeten we naar kijken. Ook in het verdringingsstelsel zijn er zaken die om aanpassing vragen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  25° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  32° / 13°
  10 %
 • Zondag
  27° / 19°
  10 %
Meer weer