ZLTO voert vruchtbaar overleg in droge tijden

Door het watertekort zijn er meerdere overleggen geweest tussen diverse waterschappen, ZLTO en de provincie Noord-Brabant. ZLTO nam beleidsmakers mee het veld in om de gevolgen van de droogte te laten zien.

ZLTO+voert+vruchtbaar+overleg+in+droge+tijden
© Johan Wissink

ZLTO-bestuurder Gerard Nabuurs kijkt positief terug op de diverse overleggen en bezoeken aan boeren en tuinders. 'Het is belangrijk om andere partijen te voorzien van goede achtergrondinformatie. Zij hebben dit nodig wanneer ze besluiten moeten nemen die van invloed zijn op de agrarische sector.'

Hij complimenteert de werkwijze en het overleg met de vijf waterschappen in het werkgebied. Zo was er maandag een overleg met onder andere Waterschap Aa en Maas en de provincie. ZLTO was hierbij aanwezig en had een externe hydroloog meegenomen. In dit overleg gaf Staatsbosbeheer aan dat er op dit moment geen sprake is van onomkeerbare schade aan de natuur van de Peelvenen.

Minder droogteschade

Nabuurs: 'De droogteschade in dit gebied is nu minder dan tijdens de droogte in 2015. De voorlopige conclusie is dat er geen reden is voor het instellen van beperkingen op onttrekking van grondwater.'

Een ander overleg, tussen Rijkswaterstaat en Brabantse waterschappen, ging over de stand van de Maas. 'Op dit moment geeft de Maas nog steeds dusdanig veel water, dat het geen consequenties hoeft te hebben voor het grondwaterbeleid. De kritische grens van de inlaat ligt op 25 kuub per seconde en daar lijken we niet onder te duiken.'

Blauwalgen

Ondertussen zijn er ook deze week bij de Informatielijn weer veel vragen van ZLTO-leden binnengekomen over beregeningsmogelijkheden. Nabuurs: 'Het is weleens ingewikkeld, omdat de situatie per dag kan veranderen. Zeker omdat de blauwalgen steeds meer problemen geven. Wij verwijzen consequent naar de websites van de waterschappen. Daar vindt u de meest actuele informatie.'

Wie wil weten waar het is toegestaan om grondwater te onttrekken, doet er ook goed aan contact op te nemen met het waterschap. 'De boetes zijn immers niet mis', zegt Nabuurs. 'Tot slot is het zaak om het water dat er valt de komende periode vast te houden', besluit hij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer