'Complete puinhoop' peilbuizen rietproef frustreert boeren

Het plaatsen van peilbuizen om de peilverhoging tijdens de rietproef in het Lauwersmeergebied te monitoren wekt frustratie op bij de betrokken boeren. Ze kwamen er achter dat sommige peilbuizen geen zout meten. Dat is juist van belang is om eventuele schade te kunnen monitoren. 'Het is een complete puinhoop.'

%27Complete+puinhoop%27+peilbuizen+rietproef+frustreert+boeren
© Geert Job Sevink

Bij boeren rond het Lauwersmeergebied zijn peilbuizen geplaatst voor een zogenoemde nulmeting: bedoeling is om hier onder andere het grondwater en zout mee te kunnen meten voordat het peil met zo'n 40 centimeter omhoog gaat.

Dit gebeurde ook bij akkerbouwer Sigrid Arends in het Friese Warfstermolen Tot de rechtszaak tussen het waterschap Noorderzijlvest, provincie Groningen, Staatsbosbeheer en bezwaarmakers, onder andere boeren en recreatiebedrijven, half januari over de peilproef kon ze de gegevens niet inlezen.

Zoute kwel

Toen ze dat na de rechtszaak over de peilverhoging wel kon, bleek dat de peilbuizen het zoutgehalte niet meten. Dit is nodig om te kijken waar de indringing van zoute kwel het grootste is en hiermee de kans op verzilting het grootste is.

'Er bleken helemaal geen EC-sensoren in de peilbuizen te hangen. Ingenieursbedrijf Sweco had hiervoor geen opdracht gekregen van provincie Groningen. Pardon? Ik had gedacht dat het kassa zou zijn en dat ik eindelijk gegevens zou kunnen oogsten', geeft Arends aan.

Onzorgvuldig

Ook Wridzer Bakker van proefboerderij SPNA in Kollumerwaard vindt de gang van zaken rond het plaatsen en het uitlezen van peilbuizen 'onzorgvuldig en onduidelijk.' .

'Na veel aandringen heb ik onlangs eindelijk de inloggegevens gekregen. Het duurt allemaal erg lang'. Ook bij een van de twee peilbuizen was geen EC sensor aanwezig. 'Dat blijft vreemd. We hebben straks geen referentie. Dat de rechter de watervergunning positief heeft beoordeeld, daar leggen we ons bij neer. Maar hoe kunnen wij ooit goed schade aantonen als er geen goede metingen zijn verricht?'

Provincie Groningen heeft van een enkele ondernemer te horen gekregen dat de peilbuizen niet goed functioneren . Dit is snel opgelost, stelt een woordvoerder.

Rechter

De rechter gaf deze week aan dat Waterschap Noorderzijlvest juist heeft gehandeld in de aanvraag van een watervergunning voor de rietproef. Boeren, eigenaren van recreatiebedrijven en hadden hier bezwaar tegen gemaakt. Zij vrezen onder andere verzilting en wateroverlast.

LTO Noord-bestuurder Tineke de Vries 'baalt als een stekker' over de uitspraak van de rechter. 'Deze uitspraak valt ons tegen. Ook omdat de rechter tijdens de zitting kritische vragen stelde. We waren gematigd positief. Maar de rechter heeft alleen gekeken naar het proces van de waterwet en geeft aan dat we een beetje schade moeten accepteren. Twee keer 6 weken een peilproef zal ons ook niet de das omdoen. De vraag is wat er daarna gebeurt. Wat zijn de gevolgen van een structurele hoger peil? Dat is helemaal belangrijk nu er geen goed 0-meting is. De crux is de monitoring.'

Hoger beroep

LTO Noord beraadt zich nog op een hoger beroep. Volgens de Nederlandse Akkerbouw Vakbond heeft hoger beroep geen zin. 'Hoger beroep heeft nu geen zin. Dan is de proef, die half februari mag starten, al lang voorbij voordat de ', stelt Teun de Jong van de NAV.

Hij gaat de leden oproepen om bij schade meteen aan de bel te trekken zodat de NAV bij het waterschap kan vorderen de rietproef te stoppen. 'Dat is toegezegd tijdens de behandeling van de zaak. De griffier heeft dat opgetekend. Daaraan gaan wij de rechter herinneren.'

Extra alert

Volgens Douwe Hollenga, algemeen bestuurder van waterschap Noorderzijlvest is de uitspraak van de rechter het bewijs dat het waterschap zijn werk goed gedaan. 'We moesten extra alert zijn, ook omdat er zoveel weerstand was.'

Wanneer de proef begint, is nog niet bekend. Provincie Groningen wil eerst nog de hoorzitting van 14 februari in het waterschapshuis van Noorderzijlvest afwachten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer