Biomassa+zorgt+voor+verwarmde+varkensstal
Achtergrond
© Hans Prinsen .nl

Biomassa zorgt voor verwarmde varkensstal

Door snoeihout in biomassakachels te verstoken, kunnen varkenshouders veel gas besparen en bijdragen aan duurzaamheid en schone energie. In het oosten van de Achterhoek heeft de Vereniging Groen Goed naar tevredenheid van beide partijen zo'n kachel voorgefinancierd voor varkensfokbedrijf Krabben.

Vereniging Agrarisch Natuurbeheer (VAN) Groen Goed heeft 90 leden in Zieuwent, Harreveld, Mariënvelde, Lichtenvoorde en Lievelde. De vereniging wil de natuur- en landschapswaarden in het gebied in stand houden en versterken. Dat gebeurt onder andere door onderhoudswerkzaamheden aan houtwallen, poelen en houtsingels.

Voor de gemeente Oost Gelre verzorgt Groen Goed met werkploegen van boeren uit de omgeving ook het bermbeheer in het buitengebied. De vereniging is aangesloten bij de VALA (Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek) en is thuis in de subsidiemogelijkheden en beheervergoedingen vanuit de overheid, vanuit het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb).

Verbindende schakel

Als verbindende schakel tussen instanties, boeren en burgers organiseert de vereniging ook lezingen en excursies.
De houtsnippers die de vereniging maakt van het hout dat vrijkomt, zijn geschikt als brandstof voor biomassa- of houtkachels, bij voorkeur in de omgeving. Daarvan maken twee varkenshouders al jaren gebruik.

Met de kachel bespaar ik de helft van de kosten aan gas

Tim Krabben van varkensfokbedrijf Krabben

Omdat de VAN nog snoeihout over had, heeft coördinator Jos te Molder twee jaar geleden contact gezocht met Tim Krabben van varkensfokbedrijf Krabben in Mariënvelde. Doordat hij achterstallig onderhoud bij zijn tweede bedrijf in Zieuwent weg moest werken, had Krabben geen mogelijkheden om te investeren in een biomassakachel.

Zieuwent, Tim Krabben kraamstal met biomassagaskachel verwarminginstallatie.
fotografie Hans Prinsen
Zieuwent, Tim Krabben kraamstal met biomassagaskachel verwarminginstallatie. fotografie Hans Prinsen © Hans Prinsen .nl

Kosten biomassakachel

Groen Goed heeft via een huurkoopconstructie zo'n kachel ter beschikking gesteld. Maandelijks betaalt Krabben Groen Goed 600 euro voorschot exclusief BTW, 50 procent voor de brandstof en 50 procent voor de kachel. Jaarlijks vindt daarnaast een verrekening plaats op basis van het werkelijke warmteverbruik.

Met de kachel, container, schoorsteen en installatie was in totaal een bedrag van zo'n 40.000 euro gemoeid. Per jaar verstookt de installatie ongeveer 350 kuub houtsnippers, wat overeenkomt met zo'n 20.000 kuub gas. Groen Goed zorgt dat de boer over voldoende hout beschikt, meet de warmte die vrijkomt en verzorgt de administratie en afrekening.

'We hebben de kachel in een zeecontainer geplaatst. Twee leidingen gaan vanaf de container naar de stal', legt Te Molder uit. 'Mocht er onverhoeds iets tussen komen, dan kunnen we het geheel loskoppelen en ergens anders plaatsen. Maar daar is geen sprake van, want de kachel bevalt goed.'

Levering houtsnippers

Groen Goed levert zo'n vier keer per jaar droge houtsnippers. Vanuit de veldschuur vult Krabben de kachel eens per twee weken met een verreiker. De kachel is geruisloos, heeft een schone verbranding en verspreidt geen damp. Voor de installatie zijn de vier cv-ketels vervangen door een ringleiding in de stal.

Omdat het een proefproject is, komen er geïnteresseerden kijken. Krabben kan hen de investering van harte aanraden. 'De biomassakachel werkt hartstikke goed. Ik ben nu nog maar de helft van de kosten kwijt die ik vroeger aan gas uitgaf. En over een jaar of tien heb ik de kachel afbetaald.'

Zieuwent, Tim Krabben kraamstal met biomassagaskachel verwarminginstallatie.
fotografie Hans Prinsen
Zieuwent, Tim Krabben kraamstal met biomassagaskachel verwarminginstallatie. fotografie Hans Prinsen © Hans Prinsen .nl

Geen hinderwetvergunning

Voor de kachel is geen hinderwetvergunning nodig. Na registratie verzorgt de gemeente de SCIOS-controle (Stichting Certificatie Inspecties en Onderhoud van Stookinstallaties), een soort apk-keuring. Voor de kachel (96 kilowatt) die bij Krabben staat, vindt deze eens per vier jaar plaats.

Te Molder verwacht dat het contract een looptijd zal hebben van veertien jaar. Groen Goed heeft nog steeds snoeihout over en verwacht dat het plaatsen van een biomassaketel ook voor andere boeren interessant is.

'Een varkenshouder die zo'n 1.000 euro per maand aan gas kwijt is, kan daarvan de helft besparen. Ook draagt hij bij aan de ketengedachte en een verbetering van duurzaamheid, welzijn, diergezondheid en schonere energie', zegt hij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  24° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  24° / 15°
  20 %
 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
Meer weer