Matig+groeiende+aardappel+heeft+hoog+onderwatergewicht
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Matig groeiende aardappel heeft hoog onderwatergewicht

De hoofdoogst van aardappelen in Nederland ligt qua opbrengstontwikkeling achter op andere jaren. Dat blijkt uit de meest recente proefrooiing van Aviko Potato.

Uit de cijfers van Aviko Potato wordt duidelijk dat de opbrengsten in week 30 en 31 vergelijkbaar zijn met de proefrooicijfers in de 2013 en 2015, jaren met lage opbrengsten. De gemiddelde opbrengst van de belangrijkste fritesrassen ligt in week 31 op 34 ton per hectare. De gemiddelde opbrengst ligt daarmee in week 31 lager dan het vijfjarig gemiddelde van 39 ton.

Het onderwatergewicht (OWG) is niet eerder zo hoog geweest. Deze lag in week 31 op 402 gram. Dit heeft alles te maken met de droogte. Telers die de aardappelen hebben beregend, hebben een lager OWG. De aardappelen zijn minder grof dan in andere jaren.

Het percentage knollen 50 millimeter opwaarts ligt op het laagste niveau ooit en kruipt in week 31 naar het niveau van de jaren 2013 en 2015. De uitkomsten van de proefrooiing van Aviko Potato geeft een goed beeld over Nederland, want het gaat om gemiddelde cijfers uit alle teeltregio’s in Nederland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 16°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
 • Dinsdag
  23° / 15°
  70 %
Meer weer