'Het blijft opletten met aardappelen in bewaring'

Zelfs maanden na de oogst steken er in sommige bewaarplaatsen met aardappelen nog problemen de kop op met rot. Die waarschuwing komt van de buitendienst van Aviko Potato.

%27Het+blijft+opletten+met+aardappelen+in+bewaring%27
© Nieuwe Oogst

Vaak gaat het om partijen waar de teler dat niet had verwacht. Uit alle delen van het land hoor je dan ook dezelfde adviezen: blijf ventileren tot ze droog zijn en ga minstens drie keer per week de hoop op.

Volgens de buitendienst van Aviko Potato zijn de meeste partijen aardappelen onder controle. Tegelijkertijd is de conclusie dat in vrijwel elke partij wel een rotje voorkomt en dat permanente waakzaamheid geboden is. De problemen zijn het grootst in het westen.

'Ik kom regelmatig telers tegen die de bewaarcomputer weer op 'drogen' hebben gezet' vertelt Jan-Willem de Weert van buitendienst Zuidwest. Hij ziet dat veel telers alle zeilen moeten bijzetten om hun partijen onder controle te houden. 'Er zijn al heel veel draaiuren gemaakt en heel veel liters gas en diesel verstookt. En toch zijn er ook nog wekelijks partijen die door de wasserij moeten.'

Wateroverlast

De Weert ziet ook dat er relatief veel problemen optreden in partijen uit de randen van de wateroverlast gebieden. 'In de kerngebieden van de neerslag zijn telers er vanaf het begin scherp op geweest. Daar was vaak ook al rot in het veld geconstateerd. Maar aan de randen zijn ze soms weken na het inschuren nog verrast door knollen die gingen rotten nadat ze langere tijd verstikt in de rug hadden gezeten.'

Corné Romme van buitendienst Noord-Holland kan het verhaal van De Weert bijna letterlijk kopiëren. Hij ziet hij de meeste problemen met rot in Agria. 'Andere rassen hebben ook wel last van rot, maar Agria's steken elkaar meer aan, het gaat sneller door de hoop.' Beide westelijke buitendienstmedewerkers zien de Victoria's het mooist in de bewaring liggen en ook de Innovators kampen met relatief weinig problemen.

Opletten geblazen

Ook meer naar het oosten van het land is het opletten geblazen. 'Wij hebben natuurlijk veel minder neerslag gehad tijdens de oogst', vertelt Chris van de Boogaart van regio Zuidoost. 'En gemiddeld liggen de aardappels mooi in de schuur maar ook in mijn gebied kom ik verrassingen tegen. Dan ziet een teler ineens water in de kanalen staan. Dus ook hier moet men de aandacht er goed bijhouden.'

Edwin Schrotenboer is actief is in de NOP, op de Veluwe en in de Achterhoek. Naast probleempjes met rot ziet hij af en toe partijen met problematisch groen. 'Sommige van die partijen moeten zelfs door de wasserij en dan is er vervolgens veel uitval. In een jaar met slechte prijzen zoals nu, is dat extra zuur.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer