Aviko verdubbelt frietcapaciteit in China

Aviko schroeft de verwerkingscapaciteit van de frietfabriek in het Chinese Chabei fors op. Met de installatie van een nieuwe verwerkingslijn wordt de capaciteit meer dan verdubbeld en komt deze uit boven de 100.000 ton friet per jaar.

Aviko+verdubbelt+frietcapaciteit+in+China
© Aviko

'De frietmarkt groeit bijzonder snel in China', verklaart Dick Zelhorst van Aviko Potato. 'En daar willen we maximaal van profiteren. Vooral aan de oostkust neemt de welvaart toe en doen westerse eetgewoonten hun intrede.'

Bij de capaciteitsuitbreiding komt meer kijken dan de installatie van een nieuwe frietlijn. 'In China is de grondstofvoorziening de meeste kritische factor voor het succes van een frietfabriek', stelt Zelhorst.

Als buitenlandse partij red je dat niet in je eentje, geeft Zelhorst aan. 'Daarom doen we de aardappelteelt samen met onze lokale partner Snow Valley Agriculture en daar zijn we zeer tevreden over. Met hen hebben we ook een joint venture voor de exploitatie van de fabriek.'

Lokale productie

Naast friet ziet Zelhorst ook de Chinese interesse voor andere aardappelproducten langzaam maar zeker toenemen. 'Het loont nu nog niet om die producten lokaal te produceren en dus exporteren we ze vanuit Europa. Maar op termijn is lokale productie zeker een optie', stelt Zelhorst.

Parallel aan de capaciteitsuitbreiding in friet groeit ook de productie van vlokken. 'Deze vlokken maken we uit de groeiende reststoffenstroom van de frietfabriek', geeft Zelhorst aan.

Aviko produceert overigens al jaren vlokken in een speciale vlokkenfabriek in de provincie Gansu. Vanuit deze fabriek, die al sinds 2006 operationeel is, worden met name grote internationale klanten beleverd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer