Hogere+bonus+compenseert+lager+contract+Aviko
Nieuws
© VidiPhoto

Hogere bonus compenseert lager contract Aviko

De vaste prijscontracten van Aviko Potato zijn verlaagd met 2,5 procent tot 9 procent ten opzichte van vorig jaar. Fritestelers kunnen de lagere prijzen compenseren dankzij een nieuw bonus-malussysteem voor specifieke kwaliteitsaspecten.

De contractprijzen voor aflandaardappelen van oogst 2018 verlaagt Aviko Potato met 6 tot 8,50 euro per ton. Afhankelijk van het ras variëren de aflandprijzen daarmee van 86,50 tot 101,50 euro per ton.

Voor bewaaraardappelen blijft de daling van de prijzen voor vaste contracten bij Aviko Potato relatief beperkt. Op levering in week 13 betaalt de fabrikant ook weer afhankelijk van het ras prijzen van 121,90 tot 136,90 euro per ton voor de fritesaardappelen. Dat is 3,50 tot 6 euro per ton minder in vergelijking met vorig jaar.

Kwaliteitsparameters

Directeur Dick Zelhorst vertelt dat Aviko Potato de lagere contractprijzen combineert met een betere waardering voor goede kwaliteit. 'We hebben daarvoor op basis van jarenlange verwerkingsgegevens vanuit onze fabriek een nieuw bonus-malussysteem ontwikkeld. Daarbij is bepaald welke kwaliteitsparameters de meeste invloed hebben op verbetering van het rendement in de verwerking en de kwaliteit van het eindproduct.'

Volgens Zelhorst worden aardappelen in het nieuwe systeem specifiek beoordeeld op kwaliteitsaspecten als onderwatergewicht, lengte van de knollen, het aantal knollen per gewichtseenheid, visuele gebreken en de spreiding in bakkleur. 'Via dit systeem willen we de helft van het berekende rendementsvoordeel in de fabriek terugbetalen aan de aardappeltelers. Het uiteindelijk doel is nog beter gewaardeerde frites.'

Over de grondstofbehoefte zegt Zelhorst dat Aviko Potato ook dit seizoen meer aardappelen contractueel wil vastleggen. 'In Nederland kunnen we meer volume verwerken vanwege de optimalisering van bestaande productielijnen en in Duitsland is onze verwerkingscapaciteit vorig jaar fors uitgebreid.'

Hectarecontracten

Komend jaar biedt Aviko Potato de telers van bewaaraardappelen opnieuw de mogelijkheid om hectarecontracten af te sluiten. Dit contract betreft de volledige hectareopbrengst voor een vaste prijs. Voorwaarde is wel dat bedrijven alle aardappelen van een gecontracteerd ras leveren aan Aviko Potato.

'Na eerst een testjaar in 2016 hebben we voor oogst 2017 op grotere schaal hectarecontracten afgesloten. Zeker dit jaar met een slechte prijsvorming op de vrije markt, zijn aardappeltelers gelukkig met een contract voor de hele opbrengst tegen een vaste prijs', aldus Zelhorst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  30 %
Meer weer