Aviko+Potato+scoort+met+poolprijs+boven+dagprijs
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Aviko Potato scoort met poolprijs boven dagprijs

In de aflandpool voor fritesaardappelen heeft Aviko Potato een prijs weten te realiseren van 72,92 euro per ton voor rassen uit de Agria-groep en 67,92 euro per ton voor Fontane.

Ondanks het grote aanbod en de prijsdruk op consumptieaardappelen is de poolprijs beter dan de dagprijzen die in de aflandperiode zijn gerealiseerd, laat Aviko Potato weten. De aflandpool geldt voor de periode van week 33 tot en met week 44.

Het teeltgebied van de aardappelen die voor deze pool in aanmerking komen strekt zich uit van de zuidoostelijke zandgronden tot het noordoosten van Nederland. Volgens Aviko Potato zijn deze aardappelen over het algemeen minder geschikt voor lange bewaring.

De rassen uit de Agria-groep betreffen naast dus Agria ook Zorba, Miranda, Victoria, Innovator en Lady Amarilla. De gemelde prijzen gelden voor de periode vanaf week 36. Eerdere leveringen worden beloond met een bonus van 5 euro per ton in week 34 en 2,50 euro per ton voor week 35.

Grote volume

In het persbericht vanwege het resultaat van de aflandpool meldt Aviko Potato dat de gemiddelde opbrengsten dit jaar 13 ton per hectare hoger waren dan vorig jaar. Bovendien zijn de aardappelen veel grover dan gemiddeld. Het volume van de pool was daardoor aanmerkelijk groter dan aanvankelijk ingeschat.

Volgens Aviko Potato ligt de verwerking van vroege aardappelen in de fabrieken van Aviko op een hoger niveau dan voorgaande jaren. Dit heeft te maken met uitbreiding van de verwerkingscapaciteit, maar ook met het lagere onderwatergewicht. Daardoor zijn meer aardappelen nodig voor dezelfde hoeveelheid eindproduct.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer