Aardappelpool+Aviko+op+maximaal+94%2C31+euro+per+ton
Nieuws
© Persbureau Noordoost, Heerenve

Aardappelpool Aviko op maximaal 94,31 euro per ton

Voor aardappelen van oogst 2017 betaalt Aviko Potato een poolprijs van 65,71 euro per ton op levering in week 45 tot 94,31 euro per ton op levering in week 28.

Deze prijzen gelden voor het ras Innovator in de pool met voorverkoop. De gemiddelde kwaliteitspremies van 2,06 euro per ton zijn hierin nog niet doorberekend.

In het persbericht waarin de poolprijzen bekend zijn gemaakt, meldt Aviko Potato dat het uiteindelijke resultaat van de aardappelpools meevalt gezien de marktsituatie. Door het overgrote aanbod was het hele jaar sprake van een moeizame marktverloop voor fritesaardappelen met een stabiel laag prijsniveau.

Opleving termijnmarkt

In de pool zonder voorverkoop realiseerde Aviko Potato een prijs van 55,02 euro per ton voor Fontane in week 13. Voor het ras Agria is gemiddeld 5 euro per ton meer betaald en voor Innovator was de meerprijs 7,50 euro per ton. In de pool met voorverkoop profiteerden de telers van Aviko Potato nog van een opleving op de aardappeltermijnmarkt in de periode van mei en juni tijdens het groeiseizoen 2017.

Voor de toekomst wil Aviko Potato verder toewerken naar een systematiek met meer rendement voor zowel de telers als voor Aviko als verwerker. De basis hiervoor is het geven van een kwaliteitsimpuls aan de grondstof. Dit jaar introduceerde Aviko Potato daarvoor nieuwe bonus-malus contracten. Daarbij kan de bonus voor kwaliteit oplopen tot 30 euro per ton en de malus kan niet groter zijn dan 15 euro per ton.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 16°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
 • Dinsdag
  23° / 15°
  70 %
Meer weer