Nog+steeds+pluimveebedrijven+geblokkeerd
Nieuws
© Huisman Media

Nog steeds pluimveebedrijven geblokkeerd

Een jaar na het begin van de fipronilcrisis zijn nog negen pluimveebedrijven volledig geblokkeerd en 79 gedeeltelijk.

In totaal kregen 362 pluimveebedrijven te maken met fipronil. Daarvan zijn er inmiddels 274 vrijgegeven. Volgens woordvoerder Tjitte Mastenbroek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben niet alle volledig geblokkeerde bedrijven kippen in de stal. 'Het kunnen ook leegstaande bedrijven zijn die niet meer of nog niet zijn opgestart.'

De gedeeltelijk geblokkeerde bedrijven kunnen vaak wel eieren leveren, maar de kippen zelf bevatten nog te veel fipronil, waardoor ze niet kunnen worden geslacht.

Nog 10.000 ton besmette mest

Ook ligt er op de gedeeltelijk geblokkeerde bedrijven soms nog met fipronil verontreinigde mest. Geschat wordt dat er nog 10.000 ton besmette mest ligt. Dit voorjaar lag de schatting op 11.000 ton. Bij een aantal bedrijven bleek na herbemonstering dat het fipronilgehalte onder de vereiste norm is gekomen, met het verstrijken van de tijd. Het homogeniseren van mest blijkt echter weinig soelaas te bieden vanwege de grote druk op de mestmarkt, mede veroorzaakt door de tijdelijke sluiting van energiecentrale BMC Moerdijk.

Volgens Hugo Bens van de LTO/NOP-vakgroep pluimveehouderij heeft de crisis nog steeds veel impact op de getroffen pluimveehouders en niet alleen op financieel gebied. 'Ik zie dat nog veel getroffen pluimveehouders het nu geestelijk zwaar hebben. Tijdens de crisis zaten ze in een soort flow, maar nu komt de verwerking.'

Beweeg door de tijdlijn met uw muis of de pijlen op uw toetsenbord.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer