Kabinet benoemt chef voedselveiligheid bij NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) krijgt een Chief Food Safety Officer (CFSO). Deze voedselveiligheidschef moet voorkomen dat het opnieuw misgaat bij de toezichthouder.

Kabinet+benoemt+chef+voedselveiligheid+bij+NVWA
© Dirk Hol

De ministers Bruno Bruins (Volksgezondheid) en Carola Schouten (Landbouw) maken de benoeming van de CFSO bekend in een Kamerbrief waarin zij reageren op het rapport van de commissie Sorgdrager die onderzoek deed naar de aanpak van de fipronil-affaire.

De voedselveiligheidschef moet zorgen voor een adequate inzet van de NVWA en een goede samenwerking tussen de verschillende disciplines bij de voedselautoriteit. Door het creëren van deze centrale functie willen de bewindslieden de prioriteit van voedselveiligheid binnen de NVWA borgen. Daarnaast moet de CFSO een verbindende rol gaan vervullen richten andere ministeries, autoriteiten en de overige EU-lidstaten.

Lees ook: 'Voedselveiligheid geen prioriteit bij boer en NVWA'

Met de benoeming van de voedselveiligheidschef komen de bewindslieden tegemoet aan de kritiek in het rapport Sorgdrager dat bij de NVWA de primaire focus niet op voedselveiligheid ligt.

Harde conclusies

Het kabinet zegt zich de harde conclusies in het rapport Sorgdrager aan schrijven Bruins en Schouten in de Kamerbrief en wil haar aanbevelingen opvolgen. De beide ministers erkennen dat zij meer de touwtjes in handen moeten nemen om de voedselveiligheid te bewaken.

Bruins en Schouten gaan op aandringen van de commissie ook nog eens bekijken of de aansturing van de NVWA niet beter kan. Maar ze voelen er niet voor die voortaan helemaal bij een van de twee ministeries onder te brengen. Dit najaar komen ze wel met een plan van aanpak waarin de acties op de aanbevelingen van de commissie worden beschreven.

Extra geld om die acties te realiseren krijgt de NVWA niet, Dit kabinet trekt jaarlijks al 25 miljoen euro extra uit voor het versterken van de voedselautoriteit en daar blijft het bij, aldus de Kamerbrief.

20.000 meldingen

Een van de zaken die moet verbeteren bij de NVWA is de risicoanalyse van binnengekomen tips. Via diverse systemen komen er jaarlijks 20.000 meldingen bij de toezichthouder. Deels zijn deze anoniem.

Vanwege het grote aantal meldingen is een snelle en accurate triage op basis van risico-inschatting nodig, schrijven de bewindslieden. Om de aanbevolen verbetering tot stand te brengen heeft de NVWA een start gemaakt met het uniformeren van het meldingenproces met als doel alle in- en externe meldingen adequaat te registreren, door te zetten, te monitoren en af te handelen.

Het Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering (BuRO) zal beter en sneller een oordeel moeten gaan geven over signalen. Daarvoor wordt meer beschikbare capaciteit ingezet voor het tijdig en adequaat beoordelen van signalen ten behoeve van het inspectiewerk.

Harde verwijten

Op enkele harde verwijten van de commissie gaan minister Bruins en Schouten niet in. Zo stelt de commissie dat het toenmalige kabinet de Kamer bij het uitbreken van het schandaal vorige zomer niet alles heeft verteld wat het wist. Dat geldt als een politieke doodzonde. Volgens beide ministers kostte het door de hectiek van de crisis veel moeite om alle feiten op het juiste moment op papier te krijgen.

Commissie-voorzitter Winne Sorgdrager hoopt niet dat het debat over de fipronil-affaire zal gaan over de communicatie van de ministeries ten tijde van de crisis. Het verbeteren van de systemen die de voedselveiligheid bewaken moet van haar bovenaan de prioriteitenlijst staan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer