%27Vernietigend+oordeel%27+Sorgdrager+schokt+Kamer
Nieuws
© DIRK HOL

'Vernietigend oordeel' Sorgdrager schokt Kamer

Oppositie- en regeringspartijen zijn onthutst door de harde conclusies van de commissie die het schandaal van vorig jaar met vervuilde eieren heeft onderzocht. Voedselveiligheid moet nu snel voorrang krijgen, vindt de Tweede Kamer.

De linkse oppositie wil snel het kabinet spreken over de voedselveiligheid, die volgens GroenLinks nu niet is gewaarborgd. Kamerlid Laura Bromet spreekt van 'vernietigende' bevindingen.

• Lees ook: LTO deelt aanbevelingen commissie Sorgdrager

De SP vreest een herhaling van een crisis zoals met de fipronileieren of erger. Kamerlid Frank Futselaar maakt uit de conclusies van de commissie-Sorgdrager op dat de overheid de controle op ons voedsel weer van bedrijven moet overnemen. Hij vindt het ook 'onacceptabel' dat het kabinet de Kamer onvolledig heeft geïnformeerd.

Tempo

Ook VVD en CDA stellen vast dat de commissie 'hard uithaalt' naar overheid en bedrijfsleven. Dat moeten ze zich allebei aantrekken, vindt CDA-Kamerlid Jaco Geurts. Zijn VVD-collega Helma Lodders wil nu 'tempo met concrete en zichtbare verbeteringen'.

• Lees ook: 'Voedselveiligheid geen prioriteit bij boer en NVWA'

D66 kiest wat krachtiger woorden en wil net als de commissie de voedselveiligheid tot 'topprioriteit' maken.

Overheidssteun

CDA'er Geurts miste aandacht voor de door overheidsfalen gedupeerde pluimveehouders. Hij wil opheldering van de verantwoordelijke minister, Carola Schouten. Die houdt tot dusver vol dat de boeren niet op overheidssteun hoeven te rekenen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer