Duitse graan- en koolzaadoogst catastrofaal laag

Duitse akkerbouwers oogsten dit seizoen een kwart minder wintertarwe dan in een gemiddeld jaar. De opbrengst van koolzaad ligt een derde onder het vijfjarig gemiddelde, meldt het Deutscher Bauernverband (DBV).

Duitse+graan%2D+en+koolzaadoogst+catastrofaal+laag
© Koos van der Spek

Het DBV publiceerde woensdag een herziene oogstraming die aanmerkelijk lager uitkomt dan de prognoses van enkele weken geleden. Een heel groot deel van het graan en koolzaad is inmiddels geoogst en de opbrengsten vielen in de praktijk nog meer tegen dan verwacht.

'Zelfs in Noord-Duitsland is de graan- en koolzaadoogst al ongewoon vergevorderd. We kennen nu de concrete opbrengsten en daaruit blijkt het catastrofale effect van de droogte extra duidelijk', aldus Joachim Rukwied, voorzitter van het Bauernverband.

Slechts 6 ton wintertarwe

Op het Duitse areaal wintertarwe van 2,96 miljoen hectare wordt gemiddeld 6 ton per hectare geoogst. Het vijfjarig gemiddelde ligt op 8 ton. Bij de 532.000 hectare winterrogge is het verschil nog groter: dit jaar 3,7 ton per hectare tegen een vijfjarig gemiddelde van 5,7 ton.

De koolzaadoogst is op een enkel perceel na al afgerond. Het DBV rekent op een opbrengst van gemiddeld bijna 2,6 ton per hectare. Dat is 32 procent minder dan het vijfjarig gemiddelde. In totaal gaat het om een koolzaadopbrengst van nog geen 3,3 miljoen ton. In een normaal jaar oogsten de Duitse akkerbouwers 5,2 miljoen ton koolzaad.

• Lees ook: Prognose tarweoogst daalt verder en verder

Snel ondersteuning nodig

De bijgestelde oogstraming, die ook een mislukte maisoogst voorspelt, is voor Rukwied aanleiding om nog eens te benadrukken dat financiële hulp van de overheid dringend nodig is. 'Veel boeren hebben snel ondersteuning nodig. Deze goed onderbouwde cijfers tonen aan dat nu moet worden besloten tot het verlenen van droogtehulp.'

In de Duitse media is veel kritiek te horen op de 1 miljard euro die het DBV begin deze week noemde als minimaal bedrag dat de overheid voor de boeren moet uittrekken. De gezaghebbende Frankfurter Allgemeine Zeitung stelde dinsdag in een commentaar dat de financiële nood met name in de akkerbouw wordt overdreven.

'Van het akkerbouwinkomen bestaat 30 tot 45 procent uit EU-subsidies. Die hangen niet van oogsthoeveelheden af. Veel boeren hebben biogasinstallaties, windmolens en zonnepanelen. Die laatste leveren dit jaar een record aan stroom op. En veel boeren hebben de afgelopen jaren genoeg reserves opgebouwd om een slecht oogstjaar op eigen kracht te kunnen doorstaan', zo staat in de krant.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer