Maatregelen+Hollands+Noorderkwartier+tegen+droogte
Nieuws
© Marnix Schmidt

Maatregelen Hollands Noorderkwartier tegen droogte

Vanwege de aanhoudende droogte neemt het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier extra maatregelen tegen indringing van zout water en verlies van zoetwater.

Daarnaast is het Noord-Hollandse waterschap deze week gestart met inspecties van 500 kilometer aan dijken, omdat het neerslagtekort is opgelopen tot boven de 275 millimeter.

Provincie Noord-Holland is gevraagd om de Koopvaarderschutsluis in Den Helder en de verbinding tussen het zoute Nieuwe Diep en het zoete Noordhollands Kanaal volgens een aangepast schutregime te bedienen. Dat betekent dat de sluis minder vaak zal schutten.

Vispassages

Het hoogheemraadschap sluit ook de vispassages tussen zout en zoet water. De vispassagekleppen in gemaal De Helsdeur in Den Helder gaan op slot. Daarnaast staat de deur van spuisluis Oostoever regelmatig op een kier ten behoeve van migrerende vis. Deze deuren blijven nu dicht.

De dijkinspecties betreffen 59 kilometer aan droogtegevoelige keringen die vorige week ook al werden geïnspecteerd. Daarnaast betreffen ze 440 kilometer aan dijken met zandige kernen en dijken die de afgelopen jaren een versterking of groot onderhoud hebben ondergaan en waar de zetting nog niet volledig is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  24° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
 • Zondag
  24° / 16°
  20 %
Meer weer