LTO ziet kans bij derogatie neonics

De LTO-vakgroep Akkerbouw overweegt serieus om een verzoek in te dienen bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om derogatie van neonicotinoïden. 'Ik denk vooral aan bieten en cichorei', zegt vakgroepvoorzitter Jaap van Wenum.

LTO+ziet+kans+bij+derogatie+neonics
© Persbureau Noordoost

Een EU-rechtbank heeft donderdag een gedeeltelijk verbod op drie neonicotinoïden (clothianidin, imidacloprid en thiamethoxam) in open teelten gehandhaafd. De rechtbank zei dat de Europese Commissie gelijk had in het beperken van het gebruik ter bescherming van bijen.

De mogelijkheid van derogatie (vrijstelling) zet de deur nog op een kier. Steeds meer landen kijken naar deze mogelijkheid. Deze week werd bekend dat de Belgische minister van Landbouw derogatie gaat aanvragen voor het gebruik van neonicotinoïden in de teelt van suikerbieten. Telersorganisaties in Frankrijk pleiten ook voor zo'n vrijstelling.

Alternatieven

Van Wenum: 'Neonicotinoïden hebben duidelijk een meerwaarde ten opzichte van de alternatieven. Die alternatieven zijn slechter voor het milieu en geven financiële schade voor de akkerbouwer. Wij denken daarom als sector ook aan een derogatie in Nederland.'

Volgens de akkerbouwvoorman is de kans van slagen groot. Hij wijst in dit verband op de analyse van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) waaruit blijkt dat de impact van een verbod op neonicotinoïden groot is. 'Bij de behandeling van de derogatie zal dit aspect weer naar voren komen.'

Gelijk speelveld

Het feit dat meer landen een derogatie aanvragen, vergroot de kansen voor Nederland, denkt Van Wenum. 'Het moet niet zo zijn dat de Nederlandse bietenteelt op een achterstand wordt gezet door derogaties in het buitenland', zegt hij.

'We pleiten voor een gelijk speelveld binnen Europa. Het lijkt mij sterk dat Brussel een verzoek om derogatie tegenhoudt. Al eerder is in Denemarken een derogatie verleend voor neonicotinoïden in koolzaad, een bloeiend gewas.'

Lange procedure

Voor een derogatie in Nederland moet LTO een verzoek indienen bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het ministerie moet de aanvraag vervolgens in Brussel melden. De gehele procedure kan een paar maanden duren, dat kan bij de teelt van bieten problemen opleveren.

De veredelingsbedrijven moeten bij de behandeling van bietenzaad rekening houden met een mogelijke beperking van neonicotinoïden. De veredelaars willen rond eind juni of begin juli weten wat wel en niet mag. Rond die tijd moeten ze de strategie bepalen voor het volgende teeltseizoen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer