'Verbod neonics voor vollegrond financieel risico'

Vollegrondsgroentetelers gaan er ten onrechte van uit dat er snel een oplossing komt voor het wegvallen van neonicotinoïden (neonics) als gewasbescherming. Dat stelt voorzitter Niels Zuurbier van LTO-vakgroep Vollegrondsgroente.

%27Verbod+neonics+voor+vollegrond+financieel+risico%27
© Twan Wiermans

Hoe is het verbod op de neonicotinoïden in de sector gevallen?

'Zwaar. Het verbod op neonicotinoïden betekent juist voor vollegrondsgroentetelers een groot risico. Tegelijkertijd zie je dat ze het onderschatten. Ze denken dat er snel nieuwe coatings zullen komen die de neonicotinoïden gaan vervangen.'

Ik denk dat het veel telers nu niet lukt om aan de eisen van Milieukeur te voldoen en daarom via een ander kanaal gaan afzetten

Niels Zuurbier, voorzitter LTO-vakgroep Vollegrondsgroente

Maar dat lijkt niet waarschijnlijk?

'Nee, want dan zijn er nieuwe toelatingen nodig. Dat zijn lange procedures en het is maar de vraag of zo'n toelating er daadwerkelijk komt. In het najaar valt het gecoate zaad al weg. Dan is er echt nog geen alternatief.'

Wat zijn de gevolgen voor vollegrondsgroentetelers?

'Het probleem is dat door het wegvallen van de zaadcoatings er veel vaker volveldsbespuitingen nodig zijn in het volgende seizoen. Tegelijkertijd gaan de nieuwe certificeringseisen voor Milieukeur gelden. Daarin wordt juist van telers gevraagd om veel minder te spuiten. Dit botst dus met elkaar en geeft problemen voor de telers. Vollegrondsgroentetelers lopen dus een groot financieel risico.'

Groter dan in andere teelten?

'Ja, dat komt enerzijds dus door Milieukeur, maar ook dat de omzet per hectare in de vollegrondsgroenteteelt erg hoog ligt. Kool heeft bijvoorbeeld een omzet van wel 20.000 euro per hectare, terwijl dit voor tarwe zo'n 2.000 euro per hectare is. Het financieel risico voor de teler, door het wegvallen van gewasbeschermingsmiddelen, is daarmee dus ook veel groter.'

LTO-vakgroep Akkerbouw wil een uitzondering aanvragen voor bieten en cichorei. Is dat ook mogelijk voor vollegrondsgroenten?

'Dat zijn we zeker aan het onderzoeken. Het ligt voor de hand om te kijken of we dit aan elkaar kunnen knopen. Volgens mij zijn de kool en suikerbiet ergens nog familie van elkaar. Maar laten we vooropstellen dat door dit beleid de milieudruk, door meer volveldsbespuitingen, alleen maar groter wordt.'

Hoe moet het nu verder?

'Als LTO hebben we de Ambitie Plantgezondheid 2030 opgesteld waarin we streven naar een risiduvrije en emissieloze teelt in 2030. Het verbod op de neonicotinoïden werkt hierin averechts. Ik denk dat het veel telers nu niet lukt om aan de eisen van Milieukeur te voldoen en daarom hun producten via een ander kanaal gaan afzetten.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer