Delphy+start+heetstookproef+lelie+in+klimaatkast
Nieuws
© Delphy

Delphy start heetstookproef lelie in klimaatkast

Delphy team Bloemenbollen is deze week gestart met de eerste praktijkproeven met bloembollen in de nieuwe klimaatkast. In het onderzoek wordt gezocht naar het ideale moment om lelies te heetstoken als alternatief voor een warmwaterbehandeling.

De afgelopen twee jaar heeft Delphy op grotere praktijkschaal proeven gedaan met de heetstook van leliebollen. Dit onderzoek werd kort voor het planten uitgevoerd met volle kuubkisten met leliebollen in een heetstookcel. De heetstookbehandeling is getest als alternatief voor de warmwaterbehandeling. Deze heetstookproeven in lelie worden gefinancierd door het Leliefonds.

In dit tweejarig onderzoek is gebleken dat een heetstookbehandeling goed werd verdragen door de lelies. Belangrijke voorwaarde voor een succesvolle heetstookbehandeling was een hoge RV in de cel, in combinatie met niet eerder uitgedroogd plantgoed zonder spruitvorming. Bollen die voor de heetstook licht waren uitgedroogd of last hadden van extreme spruitvorming, ondervonden schade.

Warmwaterbehandeling

In de praktijk wordt een warmwaterbehandeling in januari of februari uitgevoerd. Om het optimale moment van het heetstoken van lelies te kunnen bepalen, wordt door Delphy vanaf begin februari tot kort voor planten op verschillende tijdstippen in de klimaatkast in lelies geheetstookt. Iedere keer zullen drie cultivars (een Oriëntal, een LA- en een OT-hybride) worden behandeld.

Al deze behandelingen zullen worden opgeplant op de Proeftuin van Regionaal Onderzoek Lelie in Wapse. Vervolgens is er een opbrengstbepaling om verschillen in bolgroei te kunnen aantonen. Met de bepaling van het optimale tijdstip van de heetstookbehandeling, is deze klaar om door kwekers in de praktijk te worden toegepast, aldus Delphy.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
 • Maandag
  17° / 10°
  40 %
 • Dinsdag
  16° / 10°
  20 %
Meer weer