Brabant+onderzoekt+nieuwe+stallen+vleeskalveren
Nieuws
© Twan Wiermans

Brabant onderzoekt nieuwe stallen vleeskalveren

Provincie Noord-Brabant doet onderzoek naar nieuwe stallen voor vleeskalveren. Net als de eerdere steun voor Keten Duurzaam Varkensvlees moet dit leiden tot nieuwe stalsystemen die de uitstoot van ammoniak bij de bron aanpakken, geeft de provincie aan.

De provincie geeft een subsidie van 161.000 euro aan een team van adviseurs en kalverhouders onder leiding van Monteny Milieu Advies, voor een onderzoek naar nieuwe stallen voor vleeskalveren. Dit onderzoek richt zich op concepten die ontworpen zijn door boeren uit de ZLTO-vakgroep vleeskalverhouderij.

Zij hebben dit gedaan in samenwerking met stallenbouwers en gesteund door belangrijke partners in de keten van vleeskalverhouderijen, Denkavit en de Pali Group. Het onderzoek, waarvan de resultaten openbaar zullen zijn, verkent eerst de perspectiefvolle stalsystemen, verricht metingen onder gecontroleerde omstandigheden gevolgd door realisatie en testen onder praktijkomstandigheden bij witvleeskalveren, geeft de provincie aan.

Eerste boeren

Noord-Brabant geeft boeren een extra steun in de rug als zij nieuwe stalsystemen toepassen die emissies bij de bron aanpakken. De eerste vijf boeren die een vergunning voor een dergelijk systeem in Brabant aanvragen, de zogenaamde firstmovers, krijgen een subsidie van maximaal 25.000.

Voorwaarde is dat het stalsysteem in de Regeling ammoniak en veehouderij (Rav) staat met een voorlopige emissiefactor en voldoet aan de Verordening natuurbescherming. Een voorbeeld van zo’n systeem is de varkensstal van Kees van der Meijden die emissies vermindert met een gekoelde mestpan.

Daarnaast zijn er twee typen emissiearme vloeren voor melkvee die ook goed zijn voor dierenwelzijn. De verwachting is dat dit najaar het stalsysteem van Keten Duurzaam Varkensvlees ook hiervoor in aanmerking komt, net als twee typen rubbervloeren van V17 Agro en Proflex voor melkvee. De provincie zal met regelmaat de lijst bijwerken van toegestane systemen die in aanmerkingen komen voor de subsidie.

Jonge boeren

Speciaal voor jonge veehouders tot 40 jaar heeft de provincie ruimere subsidiemogelijkheden gecreëerd. Voor jonge boeren geldt niet de beperking dat alleen de eerste vijf vergunningsaanvragen gehonoreerd worden. Daarnaast kunnen jongen boeren tot maximaal 30.000 euro subsidie krijgen.

De reden voor deze uitzonderingspositie is dat jonge boeren vanwege bedrijfsovername al met hoge financieringslasten zitten. In totaal heeft de provincie 2 miljoen gereserveerd voor de subsidies aan boeren die als eersten nieuwe systemen toepassen. Hiervan is 750.000 euro expliciet gereserveerd voor jongere boeren.

De subsidies zijn onderdeel van de versnelling van de transitie in de veehouderij die de provincie nastreeft.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  34° / 18°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
Meer weer