%27Prei+op+water+kan+concurreren+met+vollegrond%27
Nieuws
© Han Reindsen

'Prei op water kan concurreren met vollegrond'

De teelt van prei op water kan zich goed meten met teelt in de vollegrond. De kosten per 1.000 kilo bedragen 578 euro voor de vollegrondsprei en 596 euro voor de teelt op water.

De kostprijs bij het telen op water is mogelijk nog wel te verlagen door lagere investeringen, teeltoptimalisatie en schaalvergroting. Dit blijkt uit de economische vergelijking van Wageningen Plant Research in Vreedepeel en Kamperland.

De teelt van prei op water is duurzaam. Uit onderzoek blijkt dat de teelt economisch gezien vrijwel vergelijkbare resultaten kan opleveren als met de vollegrondsteelt van prei. Het onderzoek werd uitgevoerd in twee vijvers van 200 vierkante meter. Deze zijn later overdekt, zodat in een tunnelkas kon worden geteeld.

Teeltoptimalisatie

De onderzoekers hebben zich gericht op mogelijkheden voor teeltoptimalisatie, de ontwikkeling van het geelstreepvirus en economische aspecten van de teelt. Het geelstreepvirus kwam af en toe wel voor, maar niet regelmatig.

De onderzoekers konden het virus niet oproepen door bepaalde teelthandelingen uit te voeren of in de temperatuur te variëren. De onderzoekers denken dat een lage temperatuur in combinatie met een hogere, de virussymptomen zichtbaar kan maken.

In de traditionele vollegrondsteelt worden meestal planten van 84 dagen oud geplant. Om een teler meer flexibiliteit te geven, is in dit onderzoek gekeken of het ook mogelijk is een plant van 108 dagen te planten. Uit de proeven bleek dat die planten een even goede opbrengst gaven en niet eerder schieten.

Heikel punt

Het aanslaan van de planten is een heikel punt in het voorjaar. Vooral met schraal weer is er uitval. De planten tijdens de eerste weken lager in het water plaatsen is een goede oplossing, maar nu alleen op kleine schaal goed toepasbaar. Broezen van bovenaf is een mogelijke oplossing die nog niet is uitgeprobeerd.

De wortelmassa die wordt gevormd tijdens de teelt blijkt circa 18 procent van het versgewicht te zijn, zonder veel variatie in de verschillende proeven. De lengte verschilt wel. Als er meer ruimte is (in de vijver), worden de wortels langer dan op de tafels. De oorzaak hiervan kon niet worden aangetoond.

Variatie

De uniformiteit bij de oogst is belangrijk als bij verdere mechanisatie een eenmalige oogst moet plaatsvinden. Tijdens verschillende proeven bleek dat de variatie tussen planten van dezelfde zaaidatum al vanaf het planten groot is. Dat is bij de oogst nog precies zo. Sorteren beperkt de variatie wel iets, heel kleine planten moeten niet worden geplant.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer