Veel+losse+en+zachte+schachten+in+winterprei
Nieuws
© Monique Jansen

Veel losse en zachte schachten in winterprei

Het Belgisch onderzoekscentrum Inagro heeft deze winter diverse rassen late winterprei met elkaar vergeleken. Vooral losse en zachte schachten vormden een probleem.

Het preiras Cherokee van Enza Zaden kwam hierbij het beste uit de bus, gevolgd door Harston van Nunhems. Vitaton, eveneens van Nunhems, was te los. Vitaton vertoonde het minste schot. 'De houdbaarheid was bij de meeste rassen vrij goed, maar ze hadden alle last van doorgroei', concluderen de onderzoekers Geert Desmedt en Danny Callens van Inagro.

Prei kan het hele jaar door worden geoogst, maar de rassenkeuze moet volgens Inagro goed worden afgestemd op de teeltperiode en de bestemming van het geoogste product. De versmarkt of industriële verwerking vraagt om andere eigenschappen. De rassenproef van Inagro moet telers helpen bij deze rassenkeuze.

Vorstschade

De proef werd begin augustus geplant en kende, ondanks de droogte, een vlotte groei. Aan het einde van de winter was er een stevige vorstperiode. Er werd tijdens de proef niet afgedekt en na de vorst was er dan ook wat vorstschade te zien. Begin maart werd er bijbemest met 500 kilo kalknitraat per hectare. Enkele warme dagen zorgden voor een stevige groei, melden de onderzoekers. 'Dat resulteerde in hoge opbrengsten, maar in een mindere kwaliteit.'

In de proef werden de late winterrassen Cherokee (Enza Zaden), E65D.098 (Enza Zaden), Harston (Nunhems), Krakatoa (Syngenta), Lucretius (Seminis) en Vitaton (Nunhems) met elkaar vergeleken.

Gewasstand

Bij de oogst op 30 april was de gewasstand volgens de onderzoekers 'zeer significant het best bij Cherokee, E65D.098 en Vitaton en het slechtst bij Lucretius'. 'De bladkleur was bij de oogst zeer significant het donkerst bij Harston, Krakatoa en Vitaton en het bleekst bij Cherokee, E65D.098 en Lucretius. De uniformiteit was bij de oogst zeer significant het grootst bij Cherokee, E65D.098 en Vitaton terwijl Harston, Krakatoa en Lucretius het meest heterogeen waren. De groeiwijze was zeer significant het sterkst opgericht bij E65D.098 en het minst opgericht bij Harston, Krakatoa en Vitaton.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  8° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer