Lenders oogst preiplanten op vol vermogen

Medewerkers van preiplantenkwekerij Lenders rooien deze periode op vol vermogen. Het bedrijf uit het Limburgse Kessel is de grootste kweker van preiplanten in Europa.

'We zijn hier met vijf machines aan het oogsten, waarvan vier van loonbedrijf Maas zijn', vertelt kweker Ruud Lenders. De vroegste preiplanten komen niet uit Nederland. 'We starten onze oogst in Marokko. Daarna gaan we door naar Portugal. Vanaf week 20 leveren we preiplanten hier vanuit Kessel.'

De planten gaan naar preitelers in veel Europese landen. 'De planten die wij afleveren zijn ongeveer elf weken oud. Bij de teler worden ze uitgeplant tot volwaardige productieprei', zegt Lenders. 'Het groeiproces duurt bij de teler in de zomer tussen de 110 en 140 dagen. Winterprei wordt vaak pas in augustus geplant en het volgende jaar in maart of april geoogst.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
Meer weer