NAV+zeer+teleurgesteld+over+uitspraak+Crispr%2DCas
Nieuws
© Huisman Media

NAV zeer teleurgesteld over uitspraak Crispr-Cas

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) heeft met grote teleurstelling kennisgenomen van de uitspraak van het Europese Hof: de veredelingstechniek Crispr-Cas wordt gezien als genetische modificatie.

De NAV is van mening dat met Crispr-Cas een snelle, trefzekere veredeling mogelijk kan worden. De akkerbouwsector heeft in het Actieplan Plantgezondheid doelen gesteld om het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen te minimaliseren. Dat kan alleen als er tegelijkertijd ook weerbaardere en robuuste rassen beschikbaar komen. Met nieuwe veredelingstechnieken kan dat veel sneller dan met klassieke veredeling, stelt de NAV.

• Lees ook: Europees Hof: Crispr-Cas valt onder gmo-wetgeving

De NAV vindt dat juist de precisie van de nieuwe technieken en de snelheid waarmee resistenties kunnen worden ingebouwd, deze technieken onmisbaar maken voor verdere verduurzaming. Wat de NAV betreft zouden alle technieken, waarbij geen of alleen soorteigen DNA wordt ingebouwd (cisgenese), moeten worden toegelaten.

Buiten de EU worden de technieken al breed toegepast. De NAV vindt dat dergelijke technieken ook in de EU moeten worden toegestaan, om een gelijk speelveld te behouden en om te voorkomen dat veredelingsbedrijven zich buiten de EU gaan vestigen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer