Plantum wil af van onnodige regeldruk voor veredelaars

Nieuwe veredelingsmethoden die aantoonbaar even veilig zijn als de klassieke veredeling, moeten vrij blijven van onnodige regeldruk, vindt Plantum.

Plantum+wil+af+van+onnodige+regeldruk+voor+veredelaars
© Peter van Houweling

Het Europese Hof in Luxemburg doet op 25 juli een uitspraak over nieuwe veredelingsmethoden, zoals Crispr-Cas. Deze uitspraak zal leidend zijn in de langlopende discussies in de Europese Unie over de vraag welke methoden wel of niet als genetisch gemodificeerd (ggo) moeten worden gereguleerd.

Als branchevereniging voor de Nederlandse veredelingsbedrijven en zaadfirma’s pleit Plantum voor een snelle en heldere besluitvorming. De vereniging steunt het standpunt van de Nederlandse overheid dat methoden die geen vreemd DNA achterlaten in planten even veilig zijn als de klassieke veredeling.

Sterke positie verliezen

Plantum vreest dat zolang de nieuwe veredelingsmethoden onder de ggo-regelgeving vallen, Nederlandse bedrijven hier niet in zullen investeren. Daarmee dreigen deze bedrijven hun sterke positie op de wereldmarkt te verliezen. Verschillende landen buiten Europa laten al wel rassen toe die ontwikkeld zijn via cisgenese of met Crispr-Cas.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer